Foto: VN-Arkiv

Arwind vill bygga vindkraftspark i Hangö

30 möllor. Det drömmer vindskraftsföretaget Arwind om att bygga i Yttre hamnen i Hangö. Hamndirektionens ordförande Stig Sundberg tvivlar på att projektet blir verklighet.

– Jag tror inte att platsen är riktigt lämplig, säger Sundberg.

– Den ligger bredvid ett Natura-område och där finns en fågelskådningsstation alldeles i närheten. Det skulle vara lämpligare att placera vindkraftverken på holmar utanför staden. Så gör man i andra länder.

Förslaget lämnades in till hamnndirektionen förra veckan. Inga detaljer är ännu fastslagna, men från Arwinds sida hoppas man få bygga omkring 30 möllor i Yttre hamnen. Företaget har också uttryckt intresse för Västra hamnen.

Arwinds vd Aarne Ylä-Rotiala menar att allt hänger på hur hamndirektionen förhåller sig till förslaget.

– Vi har gjort mätningar som visar att Yttre hamnen vore optimal för en vindkraftspark med sina starka vindar, säger Ylä-Rotiala.

På tapeten tidigare

Platsen har tidigare intresserat andra aktörer.

Vindkraftspionjären Tage Rombergs företag Saba Wind hade ursprungligen siktet inställt på såväl Yttre som Västra hamnen. De planerna sköts ner och i stället byggde Saba Wind fyra vindkraftverk i Sandö utanför staden.

Men Arwind har ett trumfkort.

– Våra vindkraftverk är endast 50 meter höga och således mycket mindre är vanliga vindkraftverk. De är tystare och påverkar inte områdets estetik lika kraftigt, säger Ylä-Rotiala.

Risken är också mindre att fåglar och fladdermöss skadas i möllornas rotorblad.

Hamndirektionen behandlar Arwinds förslag den 21 augusti.