Tortillan är omtyckt bland skoleleverna. Foto: VN-Arkiv

Populär men dyr maträtt i skolor

Skolelever i Lojo har lämnat in en motion till Lojos tekniska nämnd för att få tortilla tillbaka på matsedeln.

Tortillan togs bort från matlistan 2009 på grund av ekonomiska skäl. Det är dyrt att servera tortilla och därför har man inte kunnat få tillbaka maträtten på menyn.

Medan en portion pasta, sås och sallad beräknas kosta 0,137 euro blir kostnaderna för tortilla 0,49 euro per portion. I året kostar tortillan 20 065,50 euro medan pastasåsen blir 5 610,15 euro.

Maträtter som är med på matsedeln serveras sex gånger per år. Tekniska nämnden föreslår att eleverna ska få tortilla en gång per termin och ska presentera förslaget för stadsstyrelsen.

Mångas favoriträtt

Motionen gjordes av elever i femte och sjätte klasser. Motiveringen är att tortilla är mångas favoritmaträtt och att man själv kan påverka portionens innehåll.

Inte heller i skolorna i Raseborg finns tortillan med på basmatsedeln, men den dyker upp i skolköken med jämna mellanrum.

Raseborgs stads kosthållschef Tove Damén-Wikholm säger att tortilla serveras minst en gång per år i Ekenäs.

– Köken försöker ofta servera tortillan i samband med någon högtid, som till exempel första maj för att det ska bli mer speciellt.

Kostnaderna är en orsak till att den populära maträtten inte kan serveras oftare.

– Skolorna har en viss frihet bara de håller sig inom budgeten. De trivs så klart bättre i köket då de får servera sådant som är omtyckt av eleverna och försöker därför få in tortillan med jämna mellanrum, säger Damén-Wikholm.

I Kyrkslätt finns maträtten fortfarande med på basmatsedeln.

– Visst är det lite dyrare men tortillan är vår mest omtyckta maträtt. Den är alltid överlägset populärast när vi frågar eleverna så vi kommer inte att ta bort den, säger Kyrkslätts kosthållschef Toini Linnanmäki.