Bild: Colourbox

Polisen i Västnyland löser endast hälften av brotten

Polisens största fiende är inte brottslingarna. Det är pappersarbetet.

De västnyländska poliserna lyckas endast lösa drygt hälften av regionens brott. Resten blir liggande.

Den största stötestenen är all tidskrävande byråkrati.

– Varje ärende som kommer in ska skrivas in i våra olika resurser och program och det ena med det åttonde. Vi har mycket mera pappersjobb nu för tiden och det binder brottsutredarna vid sina skrivbord, säger överkommissarie Mats Lagerstam vid Raseborgspolisen.

Hans kollega, överkommissarie Rune Svahn, ger medhåll.

– Protokollen kräver mycket tid att bygga upp innan de far vidare till åklagaren. På den gamla goda tiden gick utredarna ute bland människorna. Jag kommer i håg hur det var på kommissarie Yrjö Janssons tid, han var en riktig deckare som samlade information på Ekenäs gator.

Många småbrott

Tröskeln för att anmäla brott har också blivit lägre. I dag kan man göra en anmälan via internet, vilket är ett tveeggat svärd.

– Visst är det en lättnad för många, men det gör också att ribban blir jäkligt låg för att anmäla fall som man aldrig skulle gå till polisstationen med, säger Lagerstam.

– Om det handlar om en försvunnen låda öl, en stulen GPS, en repad bil – då har vi sällan någon röd tråd att gå efter. Vi tvingas börja från noll och det resulterar ofta i att ärendet läggs åt sidan ganska snabbt för att tas upp senare om vi får ny information.

Stölderna är problematiska

Just egendomsbrotten – stölder och skadegörelse – är problematiska för polisen. I misshandelsfall och trafikförseelser finns oftast en misstänkt, men om exempelvis en båttrailer försvinner blir utredningen genast mycket svårare.

– Ju snabbare anmälan lämnas in, desto bättre. Då kan vi börja förhöra ögonvittnen innan spåret hinner kallna, säger överkommissarie Paavo Myöhänen vid Lojopolisen.

Också snattandet är ett problem. Mats Lagerstam berättar att vissa västnyländska butiker utsätts för snatteri så gott som dagligen.

– Det finns personer som helt fräckt fyller matkassen och traskar ut ur butiken. Om de grips får de en böteslapp som de vägrar betala eftersom bötessumman ändå aldrig omvandlas till ett fängelsestraff. Sådan är vår lagstiftning.

– Brott ska inte löna sig, men frågan är om det inte gör det i dagens läge, säger Rune Svahn.

– Hårda straff fungerar inte förebyggande, men genom lång isolering – det vill säga långa fängelsestraff – kan man hindra att brott sker.

I dagens tidning har VN granskat brottsstatistiken från 1981 till 2011. Där kan du läsa allt om vilka de vanligaste brotten  är och vilken ort som är oroligast.