Poliskanslierna blir allt mer centraliserade. Mats Lagerstam anser att trenden är på väg åt fel håll. Foto: VN-Arkiv

Framtiden oklar för poliskansliet i Karis

Karis poliskansli har varit stängt sedan den 1 april på grund av semestrar. Det är fortfarande oklart när – eller om – det öppnar igen. Också Hangökansliet går på sparlåga tills vidare.

Orsaken till att poliskansliet i Karis stängde från första början var, enligt Raseborgspolisens byråsekreterare Kitty Högberg, att man vill få semestrarna att löpa inom Raseborgs tillståndsförvaltning.

– Annars skulle en kanslianställd ha tvingats sitta ensam i Karis i fyra veckor, säger Högberg.

Beslutet att stänga kansliet över sommaren kom från huvudkontoret i Esbo.

Sedan den 1 april har det inte funnits någon från polisens sida på plats i Karis. Vid behov har utredare kunnat åka dit för att prata med kunder.

Också Hangö har haft mindre bemanning under sommaren. Där har kansliet endast hållit öppet en dag i veckan med två kanslianställda, men utredare har funnits på plats hela tiden.

"Inget är ännu bestämt"

Tanken var ursprungligen att kanslierna skulle få full bemanning från den 1 oktober. Men enligt överkommissarie Juha Rosendahl från Västra Nylands polisinrättning är inget slaget i sten.

– Inget är ännu bestämt, säger Rosendahl.

– Frågan ligger på Inrikesministeriets bord. Hela vårt system håller på att förändras och antalet polisinrättningar och poliskanslier ska minskas. Vad som händer i Karis och Hangö är ännu oklart.

I värsta fall kan det innebära att verksamheten fortsätter i samma nedbantade form som under sommaren.

"Glappet utvidgas"

Överkommissarie Mats Lagerstam gillar inte alls att polisverksamheten hela tiden centreras.

– Jag är en så kallad "vanhan ajan punkkari", jag har varit med länge, och när jag började fanns det fortfarande närpoliser. Då kom folk fram och pratade fastän man var civilklädd, de frågade och tipsade om saker. Vi samarbetade och hade en gemensam mission, säger Lagerstam.

– När utomstående poliser kommer till mindre orter har de inte samma känsla för platserna. De känner inte befolkningen, de vet inte var det bor skummisar – sådana småsaker som är väldigt viktiga. I dag har glappet mellan polisen och befolkningen utvidgats. Det är jäkligt beklagligt.

Ingå har redan i flera år varit en sådan ort sedan poliskansliet där stängdes. Numera finns endast en kanslianställd på plats i kommunhuset varje fredag mellan 12-15 för att sköta pass- och körkortsärenden.