Malin Lindroos bor med pojkvännen Jac Karlsson i danska Nykøbing Mors. Det hon saknar mest från Karis är vännerna, familjen – och matbutikerna. – Urvalet i Danmarks butiker är väldigt gammaldags, säger Lindroos. Foto: Privat

Malin följde kärleken till Danmark

Malin Lindroos från Karis lämnade vänner, familj och studieplats för att följa sin handbollspelande älskling utomlands. Nu är hon gravid i åttonde månaden.

Solen skiner för ovanlighetens skull över den vindpinade staden Nykøbing Mors på danska Nordjylland och Malin Lindroos tömmer sitt maginnehåll i toaletten.

Efter månader av illamående börjar det nästan gå på rutin.

Lyckligtvis är pinan snart över. Den 24 september är beräknad födelsetid för Lindroos första barn – en liten pojke – och då kommer hennes graviditetsillamående äntligen att vara slut.

– Jag har varit illamående och spytt sedan vecka sex. Jag skulle inte orka länge, säger Malin när VN ringer upp Karistjejen som har levt i exil sedan hon tog studenten från Karis-Billnäs gymnasium våren 2007.

Vad ska babyn heta?
– Min pojkvän Jac har redan bestämt ett namn – åtminstone tror han det själv. Julian. Alla mina förslag låter konstiga, säger Jac.

Lämnade allt

Jac. Oavsett om man plöjer igenom inläggen på bloggen Malinsss.blogg.se eller pratar med Lindroos själv dyker namnet ständigt upp i diskussionerna.

Det är inte så konstigt.

Det är trots allt på grund av honom, handbollsproffset Jac Karlsson, som Malin lämnade vänner och familj och framtidsplaner för ett kontrakt i Norge.

– Jag hade redan en studieplats i Åbo och planen var att Jac skulle flytta till Norge ensam. Men tre veckor innan skolstarten bestämde jag mig för att följa med. Jag tänkte, nä, vi gör det här tillsammans.

Lämnade allt – igen

I Norge jobbade Lindroos ett år. Sedan började hon på en treåring barnträdgårdslärarutbildning, tvinnande nya vänskapsband med studiekamraterna och började sakta, sakta hitta sin plats i tillvaron.

Och sedan fick Jac kontrakt med ett danskt handbollslag.

Och det var bara att packa väskorna, vinka adjö till Norge och lämna allt. Igen.

– Jag hade fortfarande ett år kvar av mina studier, så jag blev tvungen att pendla. Sammanlagt blev det 43 resor av och an, alla nio timmar långa, säger Lindroos.

"Mycket ensam"

Frågan på allas läppar är förstås "varför?". Varför väljer Malin Lindroos att blint följa sin pojkvän? Varför väljer hon att låta en annan person diktera hur hennes liv och framtid ska se ut?

– Alla frågar mig det. Och visst var det jobbigt att lämna Norge. Här i Danmark har Jac träningar två gånger om dagen och alla hans lagkamraters flickvänner är redan väldigt tajta kompisar. Jag har varit mycket ensam, i synnerhet nu under graviditeten.

Ändå har Lindroos aldrig ångrat att hon valde att följa sitt hjärta.

– Jag skulle aldrig byta bort de här fem åren. Det är fantastiskt att få resa, att få uppleva så många saker. Tack vare Jacs kontrakt har vi fått en del ekonomiska fördelar vilket var till stor nytta då jag studerade i Norge som annars är ett väldigt dyrt land.

Vill inte sitta hemma

Innan Malin Lindroos blev gravid jobbade hon som förskole- och lågstadielärare. Hon planerar att återvända till jobbet i sinom tid.

Vad som händer i framtiden är fortfarande oklart.

– Jac har två år kvar på sitt kontrakt, sedan får vi se. Vi har ändå bestämt att vi inte flyttar någonstans där jag inte får ett jobb. Jag vill inte bara sitta och mögla hemma, det är inte jag, säger Lindroos.

– Jag vill vara Malin – inte bara Jacs flickvän.