Utan de stora lövträden i Formanshagen skulle det inte synas mycket grönt vid Ekenäs nya resecenter.Foto: Kristoffer Nöjd

Resecentret blev utan grönska

På pappret var stationsområdet i Ekenäs grönt och lummigt med en kombination av stenbelagda och asfalterade ytor. Jämfört med det blev verkligheten prydlig men kanske i någons tycke rätt trist.

Resecentrets utomhusområde har vackra lyktor och fina krukor men varken träd eller gräsmattor. Varför blev det så? Samhällstekniska nämndens ordförande Bernt Mannström säger sig ha förstått att det var pengarna som inte räckte till. 
– Pengabristen gjorde att man genade lite på slutrakan. Det har ju kommit lite krukor och ska väl komma några till men inte är det riktigt samma sak, säger Mannström.
– Jag tycker inte heller att det blev riktigt som vi hade tänkt oss, tyvärr. Men det är inte så enkelt att göra sådana här saker. Det är kostsamt också, säger Mannström.

Räcken och grönska
Enligt tekniske chefen Jan Gröndahl som är på semester handlar det inte om brist på pengar.
– Vi har i huvudsak följt planen. Ändringarna är rätt så små. Men vi har slopat vissa små gräslotter för att underlätta underhållet. Dessutom är det lättare att fästa kantstenarna så som det nu är byggt.
Gröndahl kan berätta ett mer grönska är på väg. Också säkerheten och komforten ska bli bättre.
– Om jag har förstått parkavdelningen rätt så ska det komma fler planteringar. Och de räcken som allmänheten efterlyst är nu konkurrensutsatta och på väg inom en snar framtid.

Paushus på eget bevåg
Området är under asfalt, betong och sten men det har länge varit en öppen fråga var i helheten taxistationen ska placeras.
– Vi borde sätta oss ner och diskutera saken så fort som möjligt. Det finns ett tryck på att få bort taxibilarna från torget. Personligen tycker jag att resecentret skulle vara en utmärkt plats för dem. Om det sedan skulle vara i själva stationsbyggnaden eller i nära anslutning till den återstår att se, säger Gröndahl.
Enhetschef Catharina Lindström på intern service kan berätta att det ser ut som det skulle bli ett nybygge för taxiförarna att pausa i.
– Ungefär där det gamla lidret nu står. Det kommer att rivas.
Taxiförarna kommer själva att låta planera det nya huset.
– Staden har bestämt var det ska stå. Men mer finns det inte att gå på i det här skedet, säger Sven-Erik Förström på Västra Nylands taxibilister.

Start i oktober
Catharina Lindström säger att själva jobbet inuti stationshuset inte har framskridit på en tid.
– Men arkitektritningarna är nästan färdiga att lämnas in för bygglov. Sedan tar VVS- och elarbetet vid. Byggstart blir det i oktober. Men det blir knappast klart före årsskiftet. Det är många inblandade så det tar sin tid.  
Resecentret som helhet blev betydligt dyrare än det var tänkt – den preliminära uppskattningen på 750 000 euro landade på över 1 miljon.