M/s Merchant och systerfartyget m/s Aurora börjar trafikera för Swedish Orient Line i september. Foto: Christoffer Holm

Scandlines Hangötrafik säljs

Det dansk-tyska rederiet Scandlines säljer sin rutt mellan Hangö och Rostock. Köparen är svenska Swedish Orient Line.

På måndagen avslutades köpet av Scandlines rutt mellan Hangö och Rostock. Fartygen m/s Aurora och m/s Merchant flyttas över till den nya ägaren Swedish Orient Line den 1 september.


Swedish Orient Line är ett växande rederi med huvuddelen av sin trafik koncentrerad till Östersjön och Nordsjön. Därtill upprätthåller rederiet även rutter till Medelhavet. Vd Michael Kjellberg är ytterst positiv till köpet av linjen Hangö-Rostock.


– Genom affären ökar vi vår närvaro på Östersjön. Finland är dessutom en intressant marknad för oss.

Finland bekant


Swedish Orient Line trafikerar från tidigare en rutt mellan Finland och Medelhavet.


– Vi känner till den finländska marknaden väl och är från tidigare inriktade på transport av skogsprodukter, säger Kjellberg.


Med köpet kan rederiet bredda sina transporttjänster och hoppas kunna erbjuda alternativ till industrin. Swedish Orient Line har som mål att fortsätta trafiken till Hangö och ser dessutom stor potential i den.


– Inledningsvis kommer vi endast att se över önskemål om förändrade tidtabeller men i fortsättningen har rutten potential att utvecklas, tror Kjellberg.


Swedish Orient Line har förutom kunnande inom fartygstrafik till Finland även erfarenhet av de fartyg som nu överflyttas till rederiets ägo.


– M/s Merchants och m/s Auroras systerfartyg ingår i vår nuvarande flotta och Merchant har även tidigare varit i vår ägo, säger Kjellberg.

Följer strategin


Både Swedish Orient Line och Scandlines är nöjda med affären och avtalet följer respektive rederis trafikstrategi.


Scandlines vd Søren Poulsgaard Jensen intygar att försäljningen av rutten följer företagets vision.


– Försäljningen av frakttrafiken ger oss möjlighet att fokusera helhjärtat på passagerartrafik på korta rutter, säger Poulsgaard Jensen i ett pressmeddelande.


Scandlines kommer i fortsättningen att fokusera på passagerartrafiken till och från Danmark. Försäljningen av rutten mellan Hangö och Rostock är ett led i försäljningen av Scandlines frakttrafik. Swedish Orient Line vill däremot växa inom frakttransporter.