Chill i hängmattan. Casper Kuhlefelt och Pontus Koivisto tar en välförtjänt paus från lägerbyggandet. Foto: Benjamin Knopman

Scouterna har intagit Syndalen

Nästan 600 scouter har slagit upp sina tält i Syndalen. I dag, söndag, inleddes det finlandssvenska lägret Nothamn VII där deltagarna kommer att få segla, flirta med varandra och träffa många nya kompisar.

Till vardags trampar taktfasta militärkängor över Syndalens sand. Nu har de grönspräckliga soldaterna bytts ut mot hundratals halsduksprydda scouter – majoriteten i åldrarna 8 till 17 år – som packar upp sina saker, reser tält och chillar i hängmattor.

Ser fram emot lägerbålen

Det är en imponerande liten civilisation som scouterna har byggt upp. Toaletter och kök finns på området sedan tidigare, men resten av faciliteterna har de olika patrullerna själva rest.

– Vi byggde precis duschar i ett tält. Och handtvättställningar. Om en vecka börjar ett annat läger här, så vi river inget utan lämnar allt till deras förfogande, säger Pontus Koivisto från Sjöscoutkåren Porkala.

Eftersom många av lägerdeltagarna är sjöscouter kommer de också att ge sig ut på böljan blå.

– Jag tycker att seglatserna är jätteroliga, säger Pontus.
– En annan bra grej är lägerbålen, det är alltid bra feelis där. Vi sitter alla samlade kring en lägereld och sjunger sånger, någon kanske har förberett ett skådespel.

Brukar det uppstå många romanser på scoutläger?
– Nåjo, säger Pontus och skrattar menande.
– Men eftersom det är första dagen i dag har det inte kommit i gång riktigt ännu. Vi får se hur det går!

Nothamn VII är det första av tre stora finlandssvenska scoutläger som ordnas de närmaste veckorna. När Nothamn tar slut inleds lägret Mondo, också det i Syndalen, och ÖS12 i Österbotten.

Scouterna kommer att skriva artiklar från de västnyländska lägren. Artiklarna publiceras i VN och på vår webbplats.

Man kan också följa scouternas vardag på adressen: nothamnvii.blogspot.fi.