Chill i hängmattan. Casper Kuhlefelt och Pontus Koivisto tar en välförtjänt paus från lägerbyggandet. Foto: Benjamin Knopman

Scouterna har intagit Syndalen

Nästan 600 scouter har slagit upp sina tält i Syndalen. I dag, söndag, inleddes det finlandssvenska lägret Nothamn VII där deltagarna kommer att få segla, flirta med varandra och träffa många nya kompisar.

Till vardags trampar taktfasta militärkängor över Syndalens sand. Nu har de grönspräckliga soldaterna bytts ut mot hundratals halsduksprydda scouter – majoriteten i åldrarna 8 till 17 år – som packar upp sina saker, reser tält och chillar i hängmattor.

Ser fram emot lägerbålen

Det är en imponerande liten civilisation som scouterna har byggt upp. Toaletter och kök finns på området sedan tidigare, men resten av faciliteterna har de olika patrullerna själva rest.

– Vi byggde precis duschar i ett tält. Och handtvättställningar. Om en vecka börjar ett annat läger här, så vi river inget utan lämnar allt till deras förfogande, säger Pontus Koivisto från Sjöscoutkåren Porkala.

Eftersom många av lägerdeltagarna är sjöscouter kommer de också att ge sig ut på böljan blå.

– Jag tycker att seglatserna är jätteroliga, säger Pontus.
– En annan bra grej är lägerbålen, det är alltid bra feelis där. Vi sitter alla samlade kring en lägereld och sjunger sånger, någon kanske har förberett ett skådespel.

Brukar det uppstå många romanser på scoutläger?
– Nåjo, säger Pontus och skrattar menande.
– Men eftersom det är första dagen i dag har det inte kommit i gång riktigt ännu. Vi får se hur det går!

Nothamn VII är det första av tre stora finlandssvenska scoutläger som ordnas de närmaste veckorna. När Nothamn tar slut inleds lägret Mondo, också det i Syndalen, och ÖS12 i Österbotten.

Scouterna kommer att skriva artiklar från de västnyländska lägren. Artiklarna publiceras i VN och på vår webbplats.

Man kan också följa scouternas vardag på adressen: nothamnvii.blogspot.fi.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Välkommen till debatten på vastranyland.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar och det under eget namn. Västra Nylandss redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Regler för kommentarer

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom detta är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på vastranyland.fi, i Västra Nyland eller i andra KSF Media publikationer..Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.Alla inlägg granskas av moderatorn. Frågor kan sändas till vnred@vastranyland.fi. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med vnred@vastranyland.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.