Matts Malmström och butiken Strings säljer bland annat 240 olika strängpaket för elgitarr. Foto: Johan Kvarnström

Småbutiker växer på webben

Bakom en liten affär kan dölja sig en omfattande näthandel. Antalet webbshoppar ökar och för en del firmor utgör de själva grunden för näringsverksamheten, för andra fungerar de som komplement till traditionell direktförsäljning.

Vid Boutique Lillis som säljer barnkläder i en butik Ekenäs och på webben uppger Pirjo Koivisto att mer än vartannat köp sker på nätet. Webbshoppen som varit öppen i två år är en vital del av hela verksamheten. Men att öppna en webbshop är ingen mirakelmedicin som alltid sätter fart på kommersen. Klädbutiken Bimbo i Ekenäs har haft en webbshop i fem år, men butiksinnehavaren Heidi Runeberg säger att hon skulle ljuga om hon hävdade att den är lönsam.

– Det är den tyvärr inte ännu. Mera handlar det om en slags reklam. Folk tittat in i webbshoppen för att se det senaste och kommer sedan till butiken för att handla.

I ett skede övervägde hon till och med att stänga sin webbsida, men i och med att hon satsat mycket på den, och den gör sig väl som marknadsföringskanal vill hon bevara den.

– Två vänner, en i Jakobstad och en Helsingfors, som också har små klädbutiker har sagt att det är precis lika för dem då vi diskuterat ämnet.

Likväl tror hon att näthandeln är framtidens melodi.

– Men då skall man satsa väldigt stort. Det räcker inte med ett par hundra plagg utan krävs ett stort utbud på kanske ett par tusen plagg.

Succén Strings.fi
Ett stort utbud – med exklusiva inslag – är precis vad som gjort butiken Strings så populär på webben. Det rör sig om Matts Malmströms affär som nischat sig på gitarrtillbehör och framför allt strängar. Den är den största i sitt slag i Finland.

– Närmare sjuttio procent av allt jag säljer sker via webben, säger Malmström som startade allt 2006.

Från början var det tänkt att butiken skulle finnas enbart på nätet, men då han ändå måste ha ett lager och kontor någonstans kunde han lika väl öppna en butik också.

– Egentligen är Ekenäs för litet för en så här nischad butik, säger Malmström som tycker det är konstigt att inte fler satsar mer på webben.

– Det är inget som säger att webbshoppar måste skötas från storstäderna, tvärtom är det kanske bättre här som hyrorna är lägre.

Vad som behövs

Men det är mycket som skall klaffa för att webbsatsningen skall lyckas. En grundförutsättning är inte bara ett speciellt utbud och konkurrenskraftiga priser, det gäller också att ha något som andra saknar.

I Malmströms fall betyder det vissa produkter som han beställer direkt från tillverkare och som ingen annan i Norden har. Detta är också orsaken till att han i höst förnyar webbshoppen så att den går på sex olika språk och möjliggör smidiga köp till hela Norden och Estland.

En annan viktig ingrediens i framgångsreceptet är ett slående namn, konstaterar Malmström som med all rätt är väldigt nöjd med den egna domänen Strings.fi.

I praktiken går näthandeln till så att han sitter i sin affär och får e-post varje gång någon gör en beställning på webbsidan. Sedan får han mer information via ett speciellt program för webbshoppen, därefter ska allt packas och slutligen blir det nästan varje dag en sväng till posten.

– Man måste komma ihåg att en nätbutik innebär lika mycket jobb som en vanlig affär. Det är inte bara något du sätter upp och sen får se pengarna trilla in.

Enbart webbshop
Malmström ser som sagt i efterhand en fördel med att ha butik inte bara på webben utan också på Gustav Wasas gata i Ekenäs. Men ett stenkast närmare torget har butiken Funspot lagt lapp på luckan och meddelar att man fortsätter endast på Funspot.fi.

Enbart webbshop är även vad som gäller för en ny klädbutik som Linda Sjöblom från Karis är i färd med att öppna i augusti.

– Det blir en butik med både dam- och herrkläder från sådana märken som jag själv tycker om, medelpris och kvalitet, säger Sjöblom som jobbat i klädbutiker förr men nu känner att det är dags att göra något eget.

– Jag kommer förstås att ha ett lager i Karis dit folk får komma och bekanta sig mer med kläderna om de vill, men någon riktig butik blir det inte.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Välkommen till debatten på vastranyland.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar och det under eget namn. Västra Nylandss redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Regler för kommentarer

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom detta är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på vastranyland.fi, i Västra Nyland eller i andra KSF Media publikationer..Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.Alla inlägg granskas av moderatorn. Frågor kan sändas till vnred@vastranyland.fi. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med vnred@vastranyland.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.