Foto: VN-arkiv

Postens nya system

Nu finns Smartpost-automaterna även i Västnyland. Men verksamheten i Ekenäs postkontor fortsätter.

Ekenäs postkontor erbjuder kunden möjligheten att välja varifrån paketet hämtas.  Valmöjligheterna är postkontoret, smartpost-automaten samt övriga samarbetspartners.

Då beslutet om att stänga postkontoret i Karis publicerades blev Ekenäs postkontor det enda postkontoret kvar i Västnyland. Är följande steg att Ekenäs kontror kommer att sakta men säkert automatiseras?

 – Ekenäs postkontor är inte i fara, det handlar om att ge kunden friheten att välja varifrån hämtas. Det kan ju vara praktiskt att hämta paketet från en samarbetspartner som ligger närmare arbetsplatsen eller sommarstugan, Säger Itellas utvecklingschef Eija Toivonen.

Det är fråga om en pilottestning som togs i bruk i mars vars syfte är att göra servicen snabbare och smidigare. Kunden får alltså välja avhämtningsplatsen och styra paketet via SMS. Det nya systemet fungerar redan på 35 orter och har enligt Itellas egna utredning fått god respons av kunderna.

Vad det sedan innebär på lång sikt förblir öppet. Smartpost-automat systemet är nämligen en del av Itellas inbesparingsprogram på 100 miljoner euro. Maskiner tycks vara billigare än människor.

Posten i Karis

Trots köerna i Karis postkontor bestämdes det i januari att verksamheten skulle läggas ner. Invånarna har oroat sig för servicens nivå och ombudets geografiska läge. Ingen samarbetspartner har dock hittats.

Enligt Eija Toivonen fortsätter förhandlingarna och ett antal parter har utryckt sitt intresse.

Västnyland får behålla sin post, än så länge

Vare sig det på lång sikt är frågan om att automatisera och utlokalisera en stor del av postservicen är svårt att säga. Utan postkontoret i Ekenäs skulle Västnylänningarna verkligen bli lämnade åt sitt eget öde. Än så länge försäkrar Eija Toivonen att det inte finns planer om att stänga Ekenäs postkontor.