Jukka Hautaviita och hans resekompis. Foto: Jonny Öhman

På cykel genom Europa

Efter ett liv fyllt av cyklande bestämde sig Raseborgs finska undervisningschef Jukka Hautaviita att bege sig ut på sitt livs längsta cykeläventyr. Under färden kommer han att korsa över tio länder och avverka en sträcka på över 3 000 kilometer – och allt detta under loppet av 25 dagar.

Den 2 juli kommer Hautaviita att gå ut på sin bakgård och kliva upp på sin cykelsadel för att sedan påbörja ett oändligt trampande tills han anländer till sin slutdestination i södra Frankrike. Färden börjar utanför hans hus i Fiskars med riktning mot Helsingfors. Där tänker han ta en färja över till Tallinn, vilken är den enda etappen under hans resa som inte görs på två hjul.

– Jag valde att ta vägen genom Baltikum eftersom rutten genom Sverige och söderut kan vara rätt livligt trafikerad, säger Hautaviita som även tidigare gjort cykelfärder.

Efter de baltiska länderna vänder han styret västerut mot Polen för att sedan korsa den europeiska kontinenten genom länder som Slovakien, Tyskland, Österrike och Italien.

Nu eller aldrig

Idén till själva ”Tour d’Europe”, som Hautaviita kallar resan, föddes då hans familj bestämde sig för att göra ett temporärt husbyte med en familj i Frankrike. Familjen i Frankrike flyttar till Fiskars, medan Fiskarsfamiljen flyttar in i ett hus i kommunen La Penne-sur-Huveaune i södra Frankrike.

– Förra hösten då vi bestämde att vi reser till Frankrike slog det mig, att i stället för att flyga, varför inte cykla?

– Dessutom vill jag hinna göra en sån här resa så länge jag ännu orkar och kan.

Hautaviita har räknat ut att han måste cykla 132 kilometer varje dag för att hinna fram inom utsatt tid, men han är inte det minsta orolig för att misslyckas.

– Det är ingen omänsklig sträcka att cykla på en dag. Med en fart på cirka 20 km/h borde jag klara det galant, säger Hautaviita, men tillägger att risken för skador eller att cykeln går sönder alltid finns. Då det gäller cykelskador är han förberedd.

Fastspänd bakom sadeln finns nämligen en väska fullproppad med reservdelar och verktyg, och risken för att köra vilse har han tacklat med att utrusta åkdonet med en gps-navigator.

Reseförberedelserna har förutom ruttplanering och införskaffandet av utrustning naturligtvis även krävt fysisk träning. Trots att Hautaviita faktiskt hade en flera decennier lång cykelpaus, återfann han igen cykelivern vid 50-års ålder, och har sen dess varit en mycket aktiv cyklist.

– Jag brukar cykla till jobbet varje dag. Det är en sträcka på ungefär 60 kilometer per dag. Och så besöker jag gymmet regelbundet.

I Osmo Soininvaaras hjulspår

Rutten som Hautaviita valt är inte vilken rutt som helst. Förutom några små justeringar följer han riksdagsmannen och cykelentusiasten Osmo Soininvaaras cykelrutt som han skrev om i boken ”Fillarilla Nizzaan”, då Soininvaara själv utforskade Europa på två hjul.

Att ha en cykel som enda sällskap på en 25 dagar lång resa ser Hautaviita inte som något större problem.

– Visst kan det bli lite ensamt, men resan är en upplevelse jag länge sökt efter.

När han väl är framme är hans familj redan där och väntar på honom – de valde att ta flyget.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Välkommen till debatten på vastranyland.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar och det under eget namn. Västra Nylandss redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Regler för kommentarer

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom detta är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på vastranyland.fi, i Västra Nyland eller i andra KSF Media publikationer..Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.Alla inlägg granskas av moderatorn. Frågor kan sändas till vnred@vastranyland.fi. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med vnred@vastranyland.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.