Foto: VN-Arkiv/Nina Ahtola

FN-steel i konkurs - alla anställda sägs upp

FN-steel, som bland annat har verksamhet i Koverhar i Lappvik, har gått i konkurs.

Alla anställda sägs upp inom 14 dagar. Personalen har informerats nu på eftermiddagen.

– Vi hade ingen aning om det här när vi kom till jobbet i morse, säger en verkstadsanställd som vill förbli anonym.

– De samlade oss klockan 14 och berättade hur det låg till.
Mannen beskriver stämningen som både dyster och förbluffad.

– Vi som jobbar i verkstaden är anställda av ABB. Hur ska det gå för oss? Ingen vet. Ingen vet någonting.

På FN-steels kontor råder kaos. Fabrikchefen Seppo Haimi är röd i ansiktet och pannan blänker av svett.
Varför har FN-steel ansökt om konkurs?

– Jag kan tyvärr inte ge någon kommentar, svarar han och ser märkbart skakad ut.

Stadsfullmäktiges ordförande i Hangö, Sture Söderholm, är lika överraskad som de anställda i Koverhar.

- Det här är väldigt dramatiskt. Vi hade redan med tillförsikt sett framåt för FN-steels del då den stora renoveringen av masugnen har kommit igång, men nu kan vi i stället stå inför det hårdaste ekonomiska slaget mot hela regionen någonsin, säger Söderholm.

Han påpekar attförutom FN-steels personal  drabbar en stängning av stålverket  också  många underleverantörer och deras anställda.

"Vi har misslyckats"

FN-steel förklarar beslutet i ett pressmeddelande.

– Det snabbt försämrade läget på stålmarknaden under de senaste månaderna, i kombination med fortsatt höga råvarupriser, har lett till ekonomiska problem för bolaget, skriver FN-steel.

– Koncernen och dess holländska ägare Hombergh Investments, har gjort allt för att hitta en ny finansieringslösning för bolaget, men man har denna vecka fått inse att försöken har misslyckats.

FN-steel Ab består av Koverhar stålverk i Hangö och Dalsbruk valsverk i Kimitoöns kommun.  Masugnen i Koverhar har under den senaste månaden genomgått en omfattande renovering.

– På grund av situationen kommer man inte att kunna köra i gång Koverhar och Dalsbruk som planerat, åtminstone inte under nuvarande ägarskap, skriver FN-steel.

Koverhar har 270 och Dalsbruk 180 anställda. Utöver detta har olika underleverantörer haft cirka 200 anställda i direkt anknytning till fabrikerna.  

De tre övriga dotterbolagen till FN-steel koncernen har för avsikt att fortsätta sin verksamhet baserat på externa råvaror. Dessa bolag är FN-steel i Alblasserdam, Nederländerna, med trådvalsverk och förädling av valstråd, samt tillverkarna av spännlina, FN-steel Dalwire i Finland och FN-steel Hjulsbro i Sverige.