Foto: VN-Arkiv/Nina Ahtola

FN-steel i konkurs - alla anställda sägs upp

FN-steel, som bland annat har verksamhet i Koverhar i Lappvik, har gått i konkurs.

Alla anställda sägs upp inom 14 dagar. Personalen har informerats nu på eftermiddagen.

– Vi hade ingen aning om det här när vi kom till jobbet i morse, säger en verkstadsanställd som vill förbli anonym.

– De samlade oss klockan 14 och berättade hur det låg till.
Mannen beskriver stämningen som både dyster och förbluffad.

– Vi som jobbar i verkstaden är anställda av ABB. Hur ska det gå för oss? Ingen vet. Ingen vet någonting.

På FN-steels kontor råder kaos. Fabrikchefen Seppo Haimi är röd i ansiktet och pannan blänker av svett.
Varför har FN-steel ansökt om konkurs?

– Jag kan tyvärr inte ge någon kommentar, svarar han och ser märkbart skakad ut.

Stadsfullmäktiges ordförande i Hangö, Sture Söderholm, är lika överraskad som de anställda i Koverhar.

- Det här är väldigt dramatiskt. Vi hade redan med tillförsikt sett framåt för FN-steels del då den stora renoveringen av masugnen har kommit igång, men nu kan vi i stället stå inför det hårdaste ekonomiska slaget mot hela regionen någonsin, säger Söderholm.

Han påpekar attförutom FN-steels personal  drabbar en stängning av stålverket  också  många underleverantörer och deras anställda.

"Vi har misslyckats"

FN-steel förklarar beslutet i ett pressmeddelande.

– Det snabbt försämrade läget på stålmarknaden under de senaste månaderna, i kombination med fortsatt höga råvarupriser, har lett till ekonomiska problem för bolaget, skriver FN-steel.

– Koncernen och dess holländska ägare Hombergh Investments, har gjort allt för att hitta en ny finansieringslösning för bolaget, men man har denna vecka fått inse att försöken har misslyckats.

FN-steel Ab består av Koverhar stålverk i Hangö och Dalsbruk valsverk i Kimitoöns kommun.  Masugnen i Koverhar har under den senaste månaden genomgått en omfattande renovering.

– På grund av situationen kommer man inte att kunna köra i gång Koverhar och Dalsbruk som planerat, åtminstone inte under nuvarande ägarskap, skriver FN-steel.

Koverhar har 270 och Dalsbruk 180 anställda. Utöver detta har olika underleverantörer haft cirka 200 anställda i direkt anknytning till fabrikerna.  

De tre övriga dotterbolagen till FN-steel koncernen har för avsikt att fortsätta sin verksamhet baserat på externa råvaror. Dessa bolag är FN-steel i Alblasserdam, Nederländerna, med trådvalsverk och förädling av valstråd, samt tillverkarna av spännlina, FN-steel Dalwire i Finland och FN-steel Hjulsbro i Sverige.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Välkommen till debatten på vastranyland.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar och det under eget namn. Västra Nylandss redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Regler för kommentarer

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom detta är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på vastranyland.fi, i Västra Nyland eller i andra KSF Media publikationer..Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.Alla inlägg granskas av moderatorn. Frågor kan sändas till vnred@vastranyland.fi. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med vnred@vastranyland.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.