Det har inte varit någon större dramatik till sjöss under midsommarhelgen. VN-ARKIV

Segelbåt hamnade i sjönöd utanför Hangö

Vid tvåtiden på natten till torsdagen fick gränsbevakningen meddelande om en segelbåt i sjönöd på öppet hav väster om Hangö. Enligt meddelandet tog båten in vatten.

 

Den jourande räddningshelikoptern från Åbo och patrullbåtar från sjöbevakningsstationerna i Hangö och Hitis ryckte ut.
Också två fraktfartyg assisterade.
Segelbåten hittades efter visst letande på öppet hav sydväst om Hangö nära Bengtskär. I båten fanns en person. Patrullbåtarna tömde segelbåten på vatten och tryggade situationen.

"Exemplariskt"
En grundstötning inträffade på torsdagen i Ingå skärgård och på fredagen bogserades en segelbåt i land från Bågaskär efter att en kortslutning i elektroniken. På land väntade räddningsverket som såg till att de överhettade batterierna inte orsakade någon fara. 
I övrigt har det inte varit några stora pådrag i de västnyländska vattnen.
– Båtfolket har skött sig exemplariskt i Ingå, Raseborg och Hangö. Det har varit mycket trafik men inte mer roderfylleri än under ett vanligt veckoslut med fint väder, säger Sammy Grefberg, ansvarig officer på Sjöbevakningscentralen i Helsingfors.
– Fast man har varit på festhumör har man sett till att det finns en nykter förare i båten, säger han. 
Tillsammans med tullen och polisen har gränsbevakningsväsendet skärpt övervakningen av sjötrafiken under midsommarhelgen. Finska vikens sjöbevakningssektion har varnat för omväxlande väderförhållanden.