Romi Rancken, Nigel King och George Rybakov har testkört drönarplanet på den gamla soptippen i Österby. Rancken är projektledare vid Novia, King har utvecklat planen och Rybakov studerar på Novias kustzonsprogram. FOTO: JONATHAN KELLAGHER

Drönare flög över soptippen

För tre år sedan började engelsmannen Nigel King utveckla obemannade UAV-plan, även kallade drönare. Inom ramen för Novias projekt Geodesign kommer två dylika plan att införskaffas och bland annat kunna betjäna Raseborgs stads stadsplanerare och miljöfolk.

Vad kan en från brittiska flygvapnet Royal Air Force pensionerad pilot hitta på för att fördriva tiden? Jo, man kan utveckla modellplan storlek större och kombinera det med sitt intresse för att fotografera. Så gjorde i alla fall engelsmannen Nigel King.
– Modellplan har jag flugit i över femtio år, säger han.
Royal Air Forces plan å sin sida lyfte och landade med honom vid spakarna i sjutton år.

Samarbete med Novia

I går förevisades hans obemannade flygplan, även kallade drönare, på den gamla soptippen i Österby i Ekenäs. Drönarna började han utveckla för tre år sedan och är den enda i Storbritannien som tillverkar dylika plan. Anledningen till att ett drönarplan förevisades i Ekenäs i går är ett samarbete mellan yrkeshögskolan Novia och Nigel Kings företag Quest UAV.
– Vi har nyligen startat ett projekt vid Novia som heter Geodesign, säger projektledaren Romi Rancken.
Projekt Geodesign är Forsknings- och utvecklingsinstitutet Aronias och Yrkeshögskolan Novias gemensamma projekt. Projektet finansieras av Stiftelsen finlandssvenska jordfonden och syftar till att utveckla nya metoder för hantering och utnyttjande av geografisk information inom naturbruks- och miljösektorn samt inom samhällsplanering.
Det är här de kameraförsedda drönarplanen kommer in i bilden.
I projektets första fas anskaffas två obemannade UAV-flygplan för produktion av mycket noggranna flygbilder för planeringsändamål.
– Fullt utrustat kostar ett plan ungefär 15 000 euro, berättar Romi Rancken.

Helhetsmässigt

Geodesign är en helhetsmässig planeringsprocess som baserar sig på visualiseringar och beräkningar utgående från planeringsmål, samhällsdata och geografiska och ekologiska fakta.
En viktig ingrediens i Geodesign är samverkan, vilket innebär att det görs lättare för intressenter att bidra med kunskap och synpunkter i planeringsprocessen, påpekar Romi Rancken.
Under projektets gång kommer metoder för Geodesign att utvecklas och testas tillsammans med aktörer inom jord- och skogsbrukssektorn, samt med stadsplaneringsavdelningen och miljöbyrån vid Raseborgs stad.
– Både stadsplanerings- och miljösektorn har visat intresse, säger Romi Rancken.

Ingen leksak

I det högteknologiska vidundret som planet är, finns en kompaktkamera monterad. Den knäpper en bild med 2,5 sekunders mellanrum då planet är i luften.
– Bilderna med hög resolution är mycket skarpa.
Planet får inte flyga högre än 150 meter upp i luften och ska aldrig försvinna ur "pilotens" synfält, säger Romi Rancken.
– I praktiken ungefär en halv kilometer.
Man kan förledas att tro att det här är stora pojkars ultimata dröm om ett modellplan. Men det här är inga leksaker. Nigel Kings plan har gjort stor nytta ute i världen. Han verkar ha ett rätt personligt förhållande till sina plan:
– Mitt första hette Alfa och det landade i havet. Bravo kraschade och Charlie, ja ... Men jag har aldrig förlorat ett plan så att det skulle ha kommit bort.
Planet som förevisades i Österby hette för övrigt Yankee och är i ordningen en bit in på hans femtionde plan.
– Jag har gått igenom alfabetet två varv redan, säger Nigel King och ler stort.