Raseburgaren gillades av skolelever. FOTO: NINA AHTOLA

Raseburgaren gick hem i skolorna

Den nya maträtten, raseburgaren, fick ett klart godkänt betyg i ett test som utfördes 16 maj i samtliga skolor i Raseborg.

Den nya maträtten, raseburgaren, fick ett klart godkänt betyg i ett test som utfördes 16 maj i alla skolor i Raseborg. Stadens 3 000 skolelever fick smaka på en raseburgare och ombads sedan ge sin åsikt om burgaren. Omkring 45 procent av eleverna ansåg raseburgaren vara god eller jättegod medan endast ca 11 procent gav tummen ned. Svarsprocenten var cirka 70 procent.

Raseburgaren är populär i alla åldersgrupper, lågstadieeleverna är mest kritiska, av eleverna i klass 1–3 och 4–6 tycker 12 procent, respektive  15 procent att burgaren inte alls smakar, medan endast drygt 2 procent av gymnasieeleverna är av samma åsikt.

Fisk varje vecka

Raseburgaren baseras på fisk. I undersökningen tog man också reda på hur mycket fisk skolelever äter. Resultatet visar att nästan hälften av skoleleverna äter fisk varje vecka, medan endast 5  procent aldrig gör det. Av sistnämnda grupp hänvisar en knapp tredjedel till allergi medan hälften säger att de inte tycker om fisk.

Undersökningen om raseburgaren utfördes i samtliga skolor i Raseborg i ett samarbete mellan Raseborgs stad, intresseorganisationen Pro Kala och föreningen Gastro Nostra.

Raseborgs stads kosthållschef Tove Damén-Wikholm säger att projektet gillades av både skolköken och skoleleverna.
- Det var skojigt och givande att syssla med något helt nytt. Hon välkomnar liknande temadagar i fortsättningen och hoppas att kocklandslaget då kan ställa upp och medverka i köken.