Malin Wikström, digital producent, Joakim Ekroos, webbutvecklare, Joachim Fagerholm, teknisk webbchef och Anton Hemnell, webbutvecklare är gänget bakom Västis nya webb. Foto: Tor Wennström

Välkommen till vår nya webb!

Nya vastranyland.fi är här. Vi bjuder på nytt utseende, fler funktioner och ett mer lättillgängligt innehåll.

– Vi har haft ett gammalt stelbent system som inte tillät så mycket annat än att texter och bilder publicerades rakt upp och ner. Nu har vi ett nytt system, Drupal, som är modernt och flexibelt. Det används av alla tidningar i koncernen och nu äntligen också på Västis, säger Joachim Fagerholm, teknisk webbchef.

Han förklarar att en stor skillnad mellan den gamla och den nya webbsidan är strukturell.

– Innehållet kommer att kategoriseras bättre enligt ort och ämnesområde. Det är lättare att hitta det som man är intresserad av.

Hyperlokalt

– Läsarna kommer att märka att sidan har liknande upplägg som Hbl, men med Västis färger och vissa specifika funktioner. Det blir mera hyperlokalt och mera läsarmaterial, säger Malin Wikström, digital producent.

Hyperlokalt betyder att man kan gå ända ner på bynivå för att hitta material. Det hyperlokala kommer att synas i form av de nyckelord som används för att märka artiklarna. Med hjälp av till exempel "Barösund" som nyckelord ska man hitta alla artiklar som berör just Barösund.
Västis satsar också på att få in mera läsarmaterial. På den nya webben finns ett formulär för läsartexter där läsarna själva får ladda upp bilder, sätta rubrik och skriva brödtexten som sedan publiceras som läsarmaterial på webben och delvis också i tidningen.

– Vi uppmanar alla som är engagerade att fotografera och skriva om sin hemmiljö, säger Malin Wikström.

En ny kategori på webben heter Blåljus och här publiceras nyheter om brott och olyckor. Orsaken till att de fått en egen kategori är att de hör till de mest lästa nyheterna på Västis webb. Kultur heter numera Kultur och nöje och här hittas bland annat kulturnyheter, evenemang, recensioner och kolumner.
Överst på sidan ligger ett block för toppnyheter. Här finns de senaste nyheterna från regionen och även sport och kultur.

– På webben kommer vi att publicera de snabba nyheterna medan bakgrund och djup finns i tidningen, säger Tommy Westerlund, chefredaktör.

Västis kommer också att lägga upp mera bilder i form av bildspel och i framtiden även webb-tv.
Alla artiklar från den gamla webben kommer inte att föras över till den nya. Därför kan det se lite tomt ut till en början, men sidorna fylls på kontinuerligt.

– Den nya webben har få tekniska begränsningar och vi kan i stort sett göra vad vi vill. Sidan är gjord för att presentera materialet på ett bättre sätt, säger Joachim Fagerholm.

Layouten är flexibel vilket innebär att det är möjligt att lägga till, ta bort och flytta om de olika elementen på sidan.

Läsarchatt

– Vi kommer att ha en permanent chatt för att läsarna enkelt ska nå webbredaktören med kommentarer, frågor och tips, säger Malin Wikström.
Hon chattar med läsarna på måndag. Facebook är också en bra kanal för att nå ut och snart kommer Västis att bli mera aktivt på Twitter.

– Vi lyfter upp bloggarna mera på webben. Antalet bloggar ökar hela tiden.

När det gäller webbkommentarer håller Tommy Westerlund fast vid att inga anonyma kommentarer publiceras om det inte är speciellt känsliga frågor som berörs.

– Nivån på debatten är så mycket bättre om kommentarerna publiceras med namn.

– Sammanfattningsvis blir det mera av det mesta och läsarna är välkomna att delta mer än tidigare, säger Joachim Fagerholm.