Abbe Gindin och hustrun Rahel på fågelskådningsutfärd i norra Israel. Foto: privat

Abbe Gindin vill göra en insats för sjuka barn

Solen skiner efter det första regnet sedan maj och Abbe Gindin sitter på terrassen och njuter. Det är höst i Israel och temperaturen ligger på behagliga 27 grader.

– Oktober–november är den bästa tiden här, lite som sommaren i Finland, säger Ekenäsbördige Abbe Gindin, 66, som flyttade till Israel 1964.
I dag bor Abbe Gindin och hustrun Rahel i en moshav, ett samhälle nära staden Tiberias på Galileiska sjöns östra strand. Här bor också svärföräldrarna och brodern, som tagit över föräldrarnas jordbruk med bland annat olivodlingar.
I den egna trädgården växer fruktträd: apelsin, citron och äpple.
– Vi trivs på landet, säger Abbe Gindin, som tidigare bott länge i Jerusalem och i Haifa.

Butiken lockade inte
Abbe Gindin växte upp i Ekenäs. Hans pappa var en rysk soldat från Smolensk som gick över till de vitas sida i inbördeskriget och mamman polack. Föräldrarna hade en klädbutik i staden.
Abbe Gindin var en aktiv fotbollsspelare i både Ekenäs IF och i den judiska församlingens fotbollslag i Helsingfors. På så sätt fick han kontakt med andra judar och intresset för Israel väcktes.
Mamman tyckte att sonen skulle ta över klädbutiken och skickade honom att studera i handelsskolan i Helsingfors. Men i och med att butiken gick i konkurs ändrades planerna och ett år senare, 1964, flyttade Abbe Gindin till Israel.

Valdes till bästa spelaren
När nittonåriga Abbe Gindin kom till Israel blev han inkallad i armén nästan genast. Han gjorde sin värnplikt, som kom att vara i tre år på grund av sexdagarskriget 1967.
Abbe Gindin fortsatte att spela fotboll i Israel och efter armén började han spela halvproffessionellt i Haifa. Han valdes till Israels bästa fotbollsspelare säsongen 1971–72 och han var också med i då landslaget kvalade till världsmästerskapen i fotboll i Korea. 
Då han avslutade sin aktiva spelarkarriär började Abbe Gindin träna juniorer i stället.

Vill fortsätta jobba
Intresset för att jobba med barn ledde till ett jobb på sjukhuset i Jerusalem och där fick Abbe Gindin möjlighet att utbilda sig till hydroterapeut. Han jobbade mest med barn i behov av vård och rehabilitering.
Också som pensionär vill Abbe Gindin fortsätta jobba med barn. I somras jobbade han som simlärare och badvakt och även i framtiden vill han göra en insats.
– Vi har kontaktat ett rehabiliteringscenter, Jordan River Village, här i närheten om att jobba som frivilliga där.
På centret erbjuds allvarligt sjuka barn ett några veckors avbrott i vardagen. Förutom rehabilitering får barnen delta i olika slags aktiviteter, allt efter intresse och förmåga.

Långa färder på cykel
Abbe Gindin gillar att röra på sig. Även om en gammal fotbollsskada gör att knäet inte tål vadsomhelst cyklar och simmar han aktivt.
– På helgerna brukar vi ta långturer i trakten, senast blev det en 80 kilometers tur till Golanhöjderna tillsammans med vänner.
Gindin är en van långfärdscyklist – 2006 cyklade han till Ekenäs från Prag, en sträcka som mäter 1 800 kilometer.
Tre år senare cyklade Abbe Gindin ensam från Gibraltar till Nordkap. Den 6 000 kilometer långa resan tog 39 dagar – medeltalet blev drygt 150 kilometer per dag.
På senare år har Abbe Gindin besökt Ekenäs flera gånger. Men då han tillsammans med hustrun Rahel och de två yngsta sönerna Shai och Ron kom till barndomsstaden sommaren 2001 hade han inte besökt staden på nästan fyrtio år.
– När Rahel såg naturen här sade hon att hon nu vet vad grönt är, skrattar Gindin.
Ett par år senare deltog juniorlaget han tränar i Helsinki Cup och i samma veva spelade laget en match i Ekenäs.

Irans planer oroar
Politik är något man ständigt diskuterar i Israel, säger Abbe Gindin, på ett helt annat sätt än i Finland. Landets historia är fylld av konflikter och politisk oro.
– Just nu är det Irans kärnvapenprogram som oroar mest, säger han. President Mahmoud Ahmadinejads hot om att anfalla Israel är något alla pratar om vart man än går.
Också i inrikespolitiken händer det. Tidigt i morse upplöstes det israeliska parlamentet Knesset. Premiärminister Benjamin Netanyahu meddelade redan förra veckan om förtida parlamentsval eftersom regeringspartierna inte kunnat enas om budgeten.
Man diskuterar politik aktivt, säger Abbe Gindin, israelerna är aktiva och intresserade.
– När vi besökte Finland senast såg jag att en tidning hade en stor grej om nypotatis på första sidan. Det skulle aldrig hända i Israel.