Foto: Agneta Sjöblom

Nepal nästa hållplats för Ekenäsbon Tina-Maria Senior

Att jobba inom olika kulturer är givande, tycker Tina-Maria Senior. Men att flytta är jobbigt. Efter semestern i Finland åker hon på fredag i väg till Nepal för att jobba tre år där.

 

Tina-Maria Seniors plan från första början var att komma ut i världen och se andra länder och kulturer.
Det har hon lyckats väl med. Sedan hennes första utlandspostering i Japan i slutet på 1980-talet har hon jobbat i Nicaragua, USA, Belgien, Ghana och dessutom privat bott i Jamaica. På fredag flyger hon till Nepal för att i tre års tid jobba för EU-delegationen där.

Japan och Jamaica
Tina-Maria Senior är uppvuxen i Ekenäs, i Österby på andra sidan broarna, som hon uttrycker det. Så gott som varje sommar har familjen tillbringat i hemtrakten, något som Tina-Maria Senior alltid ser fram emot och trivs med.
Tina-Maria Senior hade egentligen tänkt bli tolk men det ena gav det andra. Hon gick en ettårig korrespondentkurs, som gavs under Stockholms universitet. Under kursen gick man både i skola och jobbade, halva året i München och andra halvan av året i Brighton.
Efter kursen jobbade hon en kort tid på metallföretaget Sporrong-Hopeajaloste Oy i Ekenäs innan hon fick jobb på Utrikesministeriet.
Första utlandskommendering gick till Japan där hon jobbade som sekreterare på handelsavdelningen. Därifrån blev hon mammaledig och flyttade privat till Jamaica.

Tsunami i Nicaragua
Under sin tid på Utrikesministeriet har hon både i hemlandet och utomlands jobbat med många olika uppgifter. I Nicaragua jobbade hon för första gången med bland annat konsulära ärenden.
– Av alla jobb har de konsulära ärendena varit de mest intressanta men inte pass- och visumärenden. Det händer så mycket annat, finländare råkar ut för det ena och det andra. Det blir efteråt skojiga minnen.
Det tråkigaste minnet hon har är från Nicaragua där det inträffade en tsunami 1992.
– Finländare drabbades och en finländare dog.

Tre månader
I Bryssel har hon jobbat inom olika generaldirektorat på EU-kommissionen – och typiskt för hennes arbetsbild – med många olika uppgifter.
Vilket jobb har gett dig mest?
– Alla jobb har lärt mig något. Det ger positiv omväxling att jobba med olika nationaliteter och inom olika kulturer.
Då hon åker till ett nytt land ger hon omställningen tre månader.
– Man får ha en stor portion tålamod. Det tar tre månader innan man fått hushållet och papperen i ordning, fått flyttlass och kan börja koncentrera sig helt på jobbet.
Under sina många flyttar har Tina-Maria Senior en gång råkat ut för att en del av hennes ägodelar försvann.
– Då jag flyttade till Jamaica stals större delen av innehållet i containern i en hamn i Haiti.
Till Nepal har hon valt att ta med sitt bohag med flygfrakt. Det gör att det är ganska små mängder som ryms eftersom arbetsgivaren har regler för flygfraktskostnader
– Jag donerade och sålde det mesta som jag hade i Ghana.

Bekant jobb
På EU-delegationen i Ghana hade Tina-Maria Senior samma jobb som hon inleder i Nepal inom kort.
– Det är ett tidskrävande jobb, med många olika arbetsområden.
Hon är administrationschef  på EU-delegationen i Katmandu. Hon har ansvar för den administrativa budgeten, ansvar för personalärenden för de lokalt anställda och sköter det praktiska för andra från EU-anställda som ska jobba på delegationen i Nepal.
Finns det något negativt med att jobba utomlands?
– Att flytta konstant är lite jobbigt, men negativaste är att barnen onekligen blir lite rotlösa.
Tina-Maria Seniors barn är nu vuxna, sonen har bosatt sig i Pojo medan dottern som bäst söker studieplats.
Var i världen Tina-Maria Senior landar efter sina treår i Nepal vet hon inte.
– Nu är det så här. Får se var man landar. Det är ännu tid kvar att besluta mig för var jag skall bo när jag pensionerar mig.