Maria Måtar har tillsammans med sin familj bott åtta år i Shanghai. Foto: Privat

I Shanghai är varje dag ett äventyr

Dagens Västnylänning i värld'n har sin returbiljett redan bokad. Efter åtta år i Shanghai återvänder Maria Måtar tillsammans med maken Jaani Heinonen och barnen Simon och Nelly till Finland.

Ursprungligen var tanken att stanna i Kina i två år.
– Men det visade sig vara den tid det tog för att komma in i livet här. När det fanns möjlighet att stanna längre kändes det därför också naturligt att göra det, men nu känner vi oss faktiskt färdiga med Shanghai, säger Maria Måtar.

Jobb på världsutställningen

Vid avfärden jobbade Maria, som är uppvuxen i Karis, som lärare vid yrkesinstitutet Practicum. Maken Jaani Heinonen, ursprungligen Ekenäsbo, skötte Kinakontakter vid handels- och industriministeriet och det var också via hans jobb som en flytt till Kina blev aktuell.
De första åren behövdes Marias närvaro hemma. Barnen skulle acklimatisera sig till skolan och att få den kinesiska vardagen att löpa krävde sitt.

– Saker som är självklara i Finland, som att till exempel kunna handla allt från en och samma butik, gäller inte här.

Under senare år har hon ägnat sig åt lärarearbete och undervisat via nätet. Den arbetsmässiga höjdpunkten under Kinavistelsen är jobbet vid den finländska paviljongen under världsutställningen i Shanghai.

Barnen fundersamma

De två barnen Simon och Nelly var vid flytten 7 respektive 5 år och har men andra ord i dag hunnit bli 15 och 13 år gamla.
Deras främsta minnen och erfarenheter från Finland är från sommarvistelserna på stugan i Snappertuna.

– De är lite fundersamma inför flytten, lindrigt sagt.

Samtidigt är barnen den största orsaken till att familjen väljer att flytta tillbaka.

– Det är viktigt att man som människa har en identitet. Att då man säger att man är från Finland också vet vad det betyder.

Längtar efter frisk luft

Till det man saknat från Finland under åren i Shanghai hör umgänget med släktingar och vänner, möjligheten att närvara vid olika tilldragelser i deras liv.

– Frisk luft är något vi också saknar varje dag här i Shanghai, och med tanke på alla matskandaler också ren mat.

Frågan på vad hon främst kommer att sakna från Shanghai är något hon själv är nyfiken på att få upptäcka.

– Kanske att staden är en sådan smältdegel. Bara man går ut genom dörren händer det något. Varje dag är ett äventyr och alla sinnen blir stimulerade. Jag kommer också att sakna alla människor vi träffat under årens lopp.
Sammanhållningen i det egna bostadsområdet, där man delat upplevelsen med att bo i ett främmande land med andra utländska familjer, har varit god.

Känner tacksamhet

Returen till Finland går midsommarveckan. En del av bohaget seglar redan över de sju haven. Väl tillbaka väntar gamla rutiner. Huset i Esbo finns kvar, Jaani har sin arbetsplats vid ministeriet som numera går under namnet arbets- och näringsministeriet, Maria ska åter börja jobba vid Practicum.
Under åtta levnadsår ryms både med- och motgångar, men summa summarum tycker Maria Måtar att tiden i Shanghai varit en fantastisk upplevelse.

– Det som främst dyker upp är tacksamhet för de människor man fått träffa och de intryck som vistelsen gett.