Pensionärer hörde om vulkaner och gymnastik

Den 18 oktober samlades Karis Pensionärer till sin månadsträff på Brankis. Visklubben, med Olav Söderström undantagsvis vid pianot, inledde programmet med sånger om marknad och höst samt avslutade med Taubes Blå anemonerna även kallad Pierina.

Dagens gäst var Birgitta Nyström, pensionerad biologilärare från Ekenäs. Hon tog oss med till Island i både ord och bild. Vi fick bland annat veta varför Island är så annorlunda än Finland trots att Islands sydspets ligger på samma breddgrad som Vasa. En orsak till detta är att jordskorpan på Island bara är 4 km djup - i Finland 30-40 km. Det knakar, dånar, brakar och djupa sprickor uppstår i marken.
Birgitta berättade också om vulkanutbrott, av vilka vi alla minns utbrottet år 2010, då Eyjafjallajökul lamslog flygtrafiken i Europa. Den tunna jordskorpan är också förklaringen till att det finns mer än 250 heta källor, av vilka Strockur nu är den mest kända, då stora Geysir vilar.
Vi fick också höra om får, Islandshästar och landets nationalfågel, lunnefågeln, och mycket annat.
Efter den så viktiga kaffepausen, vidtog förhandlingar, som främst bestod av nomineringsärenden inför valmötet i november.

Gymnastik och frågesport
Föreningens tidigare ordförande Bo-Viking Karlsson förevisade sin dagliga gymnastik, sträckningar, tänjningar och som avslutning avslappningsövningar.
– Jag får inte större muskler av det här, men det håller min rygg i skick, sade den viga 80-åringen.
Innan orkestern Håll i gång bjöd upp till en timmes dans, ledde Carita Johansson en frågelek, där svaren antingen var ja eller nej. Det behövdes ett stort antal frågor innan Ulla Pihlström kunde koras som vinnare.
Nästa månadsmöte, som samtidigt är föreningens höstmöte, hålls den 15 november. Innan dess krattas Brankisgården på talko den 7 i samma månad.