Telefonen är med på scoutläger

Tidigare var beskedet ofta att telefonen inte kommer med på scoutläger, eller att den åtminstone inte ska synas. Nu har kameratelefonerna en självskriven plats då lägerminnena ska fångas.

På scoutlägret Mondo i Syndalen sker kommunikationen inte bara genom de officiella kanalerna såsom lägrets hemsida och blogg. Deltagarna är också aktivt med på de sociala medierna, bland annat på Facebook och det nya bildnätverket Instagram. Speciellt Instagram har blivit populärt på en kort tid och det märks också på lägret.

- Det är enkelt och snabbt att uppdatera. Jag har fotograferat allt från landskap till smutsiga fötter, säger Fanny Mattsson från Sibbo.

På Instagram är det möjligt att ge hashtags, en sorts nyckelord, åt bilderna och på så sätt enkelt hitta alla bilder som har samma nyckelord. Precis som många andra stora evenemang har Mondo en officiell hashtag; #mondo2012.

Kommunikation både till och från lägret

Telefonbatterierna är ändå en svag länk och därför har lägerdeltagarna möjlighet att ladda sina telefoner. Det finns ändå ett motkrav; de ska publicera en bild på webben eller skriva ett blogginlägg.

Kommunikationen går också i den andra riktningen. Föräldrar och andra som är hemma kan skicka in hälsningar som sedan printas ut och hängs upp på lägerområdet.

Lägerchef Emma Storbacka berättar att det här med att vara uppkopplad på inget sätt är unikt för Mondo.

- Jag var på ett annat storläger och frågade försynt om det är möjligt att få ladda telefonen. Det visade sig att det fanns eluttag i kansliet och alla caféer. El och nätförbindelse börjar numera höra till basförnödenheterna på ett scoutläger, säger hon.

Scouterna kommer ändå inte att få förlita sig på sina mobiltelefoner under hela lägret. Senare under lägret blir det skattjakt och då ska alla telefoner beslagtas (förutom en nödtelefon som placeras i ett kuvert med sigill). Hela poängen med tävlingen är lösa ledtrådar, ta sig till nästa kontroll och till sist hitta skatten. Då är det bättre om scouterna tvingas förlita sig på egna kunskaper istället för att ta hjälp av telefonen.

Mera bilder från lägret finns på Instagram och på Lägerbloggen.