Köket – scoutlägrets hjärta

Gröt är ens lycka medan corn flakes förgyller någon annans morgon. Att nästan 600 lägerdeltagare skulle vara nöjda med alla mål mat är omöjligt, men köket och kökspersonalen är populära på scoutlägret i Syndalen – för att orka med äventyr ska man vara mätt.

På scoutlägret Nothamn i Syndalen serveras cirka 1200 portioner varm mat per dag. I köket slamrar kastruller och scout-kockarna jobbar hårt. 200 liter soppa till lunch och 200 ägg kokas för äggsmöret till kvällsmålet. Stämningen i köket är bra och till och med soppkanonerna har fått smeknamn, Igor och Olga.

Snabbmat

Kökschef Martina Forsman och hennes köksteam på 14 personer ser till att tidtabellerna håller. Tidtabellen är detaljplanerad på förhand för att det inte ska bli långa köer – var 15:de sekund ska en portion serveras. För att detta ska lyckas så får de yngsta scouterna färdigbredda smörgåsar på morgonen.

- Det viktigaste i ett så här stort kök är förberedelserna. Det ska finnas tillräckligt med kastruller, slevar och andra redskap. Arbetsfördelningen ska också vara tydlig, säger Martina.

I Martinas kök handlar det förutom maten också om bra stämning och kompisar som jobbar tillsammans. – Vi blir som en liten familj då jobbet är tungt och stressigt. Det gäller att hålla ihop för att det ska fungera.

Sallad är populärt

Lägrets redaktörer gjorde en snabb gallup bland scouterna där de kom fram till att den hittills populäraste maträtten har varit köttbullar och potatismos.
Martina berättar att scouterna speciellt har uppskattat att det finns mycket sallad.

- De yngsta har varit lyckliga då det serveras tomat och gurka.

Martina själv tycker fisksoppan varit bäst hittills och hon väljer helst corn flakes till frukost.

- Imorse gick det åt 45 kg corn flakes, men gröten igår var nog nästan ännu populärare, 150 liter räckte nätt och jämt till.

Man kan också följa scouternas vardag på adressen nothamnvii.blogspot.fi.