Pekka Haavisto besökte Sjundeå

Riksdagsledamot Pekka Haavisto besökte Sjundeå förra veckans tisdag. Haavisto bekantade sig med Sjundeå åstrandspark och deltog i en picknick med sjundeåbor.

Tillställningen var väl besökt och vädret gynnsamt. Många sjundeåbor besökte åstrandsparken bakom gamla järnhandeln för första gången, som bäst var ett 30-tal besökare på plats.

- Ån är en otroligt fin resurs för Sjundeå. Det är viktigt att engagera invånarna i planeringsarbetet och noga överväga vad man gör med kulturlandskapet kring ån och åstranden i kommuncentrum, konstaterade Haavisto.

Som värd för tillställningen stod Sjundeås Gröna som ville väcka diskussion, föra dialog och komma på idéer tillsammans med kommuninvånarna om hur Sjundeå å, som genomkorsar kommunen, kunde utnyttjas för rekreation och som ett lokalt dragplåster på ett hållbart sätt. Kommuncentrum utvecklas genom den nya planläggningen till ett modernt boende- och affärscentrum vid järnvägen.

- Tillställningen var verkligen lyckad, säger De Grönas Taina Janhunen. Barnfamiljer, hundar, unga par, seniorer och andra kom för att upptäcka den vackra åstranden och parken. Den lokala naturskyddsföreningen hade mejat en stig från de gamla järnhandeln mittemot biblioteket ner till åstrandsparken.

Miljöföreningens ordförande Yrjö Kokkonen, som också sitter i kommunfullmäktige, berättade om befintliga planer kring åstranden. Han konstaterade att åstranden är ganska svåråtkomlig, framför allt i centrum. Kommunens tomt, där parken ligger, är en av de sista möjligheterna att nå stranden. Den kommer att utvecklas på invånarnas villkor.

- Det har talats om grillplatser, sittgrupper och gungor, men framför allt vill vi nu höra kommuninvånarnas synpunkter på hur vi vill ha vår åstrandspark.