Trädgårdsvänner besökte Tyri i Estland

I mitten på maj åkte 35 trädgårdsintresserade med Ralf Wikström vid ratten och Catharina Hindrén som reseledare i väg från Ekenäs och Karis trädgårdsföreningar.

I Tallinn mötte guiden Inge varefter det blev ett besök i Botaniska trädgården med vackra stenpartier och vårblommor. Inomhus fanns en verkligt fin utställning av Sankt Paulia-blommor med otroliga färger och former.

Resan fortsatte till sommarhuvudstaden Pärnu, som skulle vara vår fasta punkt. I Segelpaviljongen avnjöt vi en underbar middag med utsikt över hamnen och solnedgången. Lördag morgon startade vi mot vårt egentliga resmål Tyri. En vacker hemträdgård där ett äldre värdpar tog emot oss och visade runt i sin trädgård som ofta bytt skepnad då de önskat få in något nytt. De var självförsörjande på potatis, bär, äppel och rotfrukter, vilket kan vara nog så viktigt då medelpensionen är lite över 300 euro i månaden och levnadskostnaderna stigit även där.

Tyri blomstermarknad var enormt stor med bussar från Sverige och Finland och en publik på många tusen personer. Alla som älskar blommor kunde få sitt lystmäte och vi tillbringade fem timmar där. Det var intressant att se växter som vanliga blomälskare drivit upp och sålde, blommor som inte är så vanliga här.

Det blev en dryg timmes vila på hotellet före middagen som avnjöts i en rysk restaurang. Söndag morgon lämnade vi Pärnu i arla morgonstund – alla njöt av den vackra morgonen, storkfamiljerna blickade ner på oss då vi körde förbi och älgen sprang över vägen.Hemresan gick fint på nästan spegelblankt hav. Nu är det planteringar som återstår i mångas trädgårdar och den som är pigg på fler trädgårdsupplevelser kan komma med på Ekenäs Trädgårdsförenings resa till Överby trädgård den 9.6 och en längre resa till Enköpings parker i Sverige 3–5.8.