Kommunikationsdag i EHS

Måndagen den 30 april hade vi i Ekenäs högstadieskola en temadag under temat kommunikation. Vi fick lära oss om olika vägar att ge information och att öva oss i förmågan.

Årskurserna delades upp i grupper och fick ta del av olika program under temat.
Vi, Emma-Kaisa och Linda och resten av eleverna i åttonde klassen, började dagen med att lyssna på Tessa Turtonen som föreläste om ämnet ”Giftfri vardag”. Tessa berättade om giftiga ämnen i vardagliga produkter såsom kläder, mat och hudvårdsprodukter.

Hon informerade oss också om några sätt att minimera den mängd kemikalier vi får i oss genom t.ex. kläder och elektroniska apparater. Vi fick väldigt mycket ny kunskap i detta ämne, och vi började även tänka om i våra val angående rengöringsmedel, tvättmedel och smink.

Därefter deltog vi i en workshop i ämnet ”Social kompetens” som leddes av Thomas Lundin och Helena Liewendahl. Eleverna fick fundera på frågor om vad social kompetens innebär, varför man behöver vara socialt kompetent, och hur man kan förbättra denna. Vi gjorde även övningar tillsammans.
Vi tänkte negativa respektive positiva tankar om varandra och märkte skillnaden.

Positivt öppnar upp för inlärning och förståelse. Vi fick även tre frågor att komma ihåg i situationer då man vill framföra sina tankar: måste det sägas, måste det sägas nu, och måste det sägas just nu av just mig? Kanske allt inte behöver bli uttryckt – åtminstone om det är negativt. Detta var väldigt givande och skapade en glad och lättsam stämning i salen.

Dagen till ära fick vi valborgsmiddag, vilket innebar sallad, potatissallad, prinskorvar, kycklingnuggets och baguette. Till efterrätt fick vi även glass av valfri sort.

Sedan fortsatte vi till trafiklärare Johan Forsells undervisningstimme i vett och säkerhet. Han upplyste oss om de viktigaste trafikreglerna, och vi diskuterade förkörsrätt, körbanor och väjningsplikt. Informationen var till stor del bekant, men även nya och obekanta trafikregler kom upp.

Efter denna föreläsning samlades alla skolans elever och lärare på skolgården för en liten dragkamp mellan lärare och elever.
Övriga föreläsningar som våra skolkamrater fick ta del av under dagen var ämnen som telefonen och dess historia, posten och dess utveckling, blindskrift, radion som kommunikationsmedel, läsplattor och krockens anatomi.