Tvådelad staty. Mittemot Maarit Lassilas sommarflicka finns en annan skulptur som tagit emot maskrosfjun som den här flickan blåst i väg.

Barndomens färgrika somrar

Galleri Karaija i Ingå har den här sommaren gått inför att erbjuda glädje och positiv livskraft till besökarna.

Utställning: Barndomens somrar
Konstnärer: Karin Bjöklund-Rissanen, Tiina Harjola, Kaarin Hellman, Marianna Juvonen-Holopainen, Katriina Kaija, Maarit Lassila, Hillevi Latvalahti, Piia Lehti, Teija Lehto, Kalevi Liski, Esko Railo, Eeva Salo
Plats: Galleri Karaija
Tid: 23.5-23.8, tisdag-fredag 11-18, lördag-söndag 11-16

Galleri Karaija i Ingå brukar sommartid ha rikligt med besökare, bland dem många seglare som gärna sträcker på benen och ger sig tid att studera föremålen som det charmiga galleriet rymmer. I år har galleristen Maarit Lassila valt att fokusera på ett tema som hon hoppas ska kunna erbjuda publiken något positivt.

– Jag träffar många människor i mitt arbete och har märkt speciellt i år att många upplever att det är en tung tid i vårt samhälle. Många upplever att de är trötta. Jag tänkte att vi då behöver få in energi och någonting lekfullt här, säger hon.

Energi och sol

Temat föll på barndomens somrar, som åtminstone i efterhand ofta ter sig ljusa och soliga. Men det finns också somrar där ljuset har en skugga, menar Maarit Lassila.

Bland de tolv konstnärerna som finns representerade på årets sommarutställning som helt enkelt fått bära titeln Barndomens somrar, finns en varierande skala av olika känslouttryck.

När man kommer in möts man av scenografen Kalevi Liskis stora koloristiska och energigivande målningar. Bakom sig har han en lång yrkeskarriär som scenograf på Yle, men målningen och bildkonsten har alltid funnits vida sidan om som ett stark uttryck.

De här abstrakta målningarna skapar inriktningen för hela utställningen, som mycket riktigt förmedlar en fläkt från svunna soliga sommartider. Helheten som består av en rik mängd grafik, akvareller, textilarbeten, keramik, bronsskulpturer och målningar är välkomponerad trots de inbördes variationerna som finns här. Under Liskis tavlor finns till exempel ett antal näckrosliknande skålar i samma färgskala, av keramikern Hillevi Latvalahti.

Tavla per meter

Karin Bjöklund-Rissanens blommiga och långa akvarell som kan köpas metervis från en rulle är lite kuriosa. Vill man till exempel bara köpa tio centimeter så går det bra.

Hillevi Latvalahtis karaktärsfasta byster som består av kära, och kanske också mindre kära släktingar från barndomen är ett pikant inslag i helheten.

Som besökare är det lätt att själv göra reflektioner och tillbakablickar från de egna barndomssomrarna. Många element känns bekanta. Det är sol, blåbär, släktingar och insekter. Det är också traditionella lätta sommarängar som syns på den här utställningen.