Herreman. Algoth Niska titulerade sig som sjökapten, till utbildningen var han styrman. Han klädde sig alltid påfallande elegant och förde sig som en gentleman. Enligt sig själv avfyrade han aldrig ett vapen mot sina ­motståndare. Foto: Ilkka Lipsanens arkiv

Algot Niska – Hjälte eller skurk?

Algoth Niska avskydde ett stillasittande liv. Han hade ständigt många saker på gång. I en färsk biografi får läsaren en mer mångfacetterad bild av smugglaren.

Pärmbild
­Gränsfall. Algoth Niska: Fotbollsstjärnan – Smugglaren – ­Välgöraren
Jan Nåls

Förlag: SFV:s biografiserie, nr 7, 2014. 118 sidor

Svenska folkskolans vänner har utgett en ny skrift i sin förträffliga biografiserie, denna gång om Algoth Niska (1888–1954), en herre som verkligen hade många strängar på sin båge.

Boken är skriven av doktoranden Jan Nåls (f. 1970). Algoth eller Agi som han i regel kallades, var Viborgspojke, pappan var sjökapten och han hade fyra äldre syskon.

Vid 5 års ålder började han i Svenska lyceet, men år 1903 dog fadern Ivar Niska och familjen flyttade till Helsingfors, där Algoth fortsatte skolgången i ”Lärkan”. Han var emellertid en bråkig elev och en gängledare. Efter merkantila studier i Brahestad avlade han år 1915 styrmansexamen i Helsingfors, men kallade sig alltid för kapten.

Fotbollstalang
Inom familjen sysslade man mycket med sång, teater och idrott. Agi själv hade både intresse och talang för fotboll och spelade vänsterytter i Unitas, som år 1908 tog det första finska mästerskapet. Han deltog också i landskamper och år 1912 i Olympiska spelen i Stockholm, då Finlands fotbollslag till allmän förvåning lyckades placera sig på fjärde plats. Han var även med om att grunda Helsingfors skyddskår.

Inför förbudslagen år 1919 lyckades Niska köpa ett stort lager alkoholhaltiga drycker av en affärsman som inte ville bryta mot förbudet. Dessa sålde Agi sedan med stor vinst och gick därefter in för att smuggla in sprit i stora mängder till landet, närmast från Tyskland och Estland.

Boken redogör för Niskas äventyr med tullverket och polisen på ett underhållande sätt. Han blev inburad några gånger och lyckades även kollidera med en tullbåt.

Hjälpte judar
Inte heller vapenaffärer var främmande för Niska. Familjen flyttade till Tyskland år 1922 och Agi skulle senare bo i flera europeiska länder som affärsman och gifte sig även två gånger. Efter Hitlers maktövertagande lyckades Niska hjälpa ca 150 ­judar att fly från Tyskland och andra länder. Han försåg dem med falska pass och hjälpte dem ut ur landet.

Vid Niskas begravning i Sandudd framförde talesmannen för den judiska församlingen i Helsingfors vackra minnesord. Under andra världskriget fick Niska i uppdrag av försvarsminister Niukkanen att försöka övertala ryska flygare i Baltikum att övergå till finska sidan med plan och bomber mot en ersättning av 5000 dollar per man. Denna egendomliga verksamhet torde inte ha lett till någonting.

Egna böcker
Han skrev även två böcker om sitt äventyrliga liv, Mina äventyr och Över gröna gränser. Det kan nämnas att sångaren Ilkka ”Danny” Lipsanen är hans dotterson.

Nåls karaktäriserar Algoth Niska som charmig, generös, välklädd, berest och språkkunnig men också som självisk, opålitlig och lögnare. Boken är relativt tunn men underhållande och har rikligt med fotografier. Den är skriven på ett litet förvånande sätt med en massa små episoder i kronologisk ordning utan något egentligt sammanhang. Dessutom säger författaren att anekdoterna delvis är fiktiva och ”kunde ha inträffat”. Man får hoppas att Nåls i sin blivande doktorsavhandling enbart håller sig till fakta.