Glädje och oro då 20 röster talar om svenska

Svenska språket diskuteras inom vida ramar med en mångfald personliga perspektiv i Språkförsvarets nya antologi.

Pärmbild

Guld i strupen? Rötter och relationer till svenska språket.

Redaktörer: Frank-Michael Kirsch, Per-Åke Lindblom, Arne Rubensson.
Utgivare: Språkförsvaret, 242 sidor.

Det är personligt och känsloladdat då skribenterna skriver om någonting för dem så viktigt, rentav vitalt, som svenska. Till exempel Björn Ranelid upplevs som förolämpad av dagens språkbruk, med engelska termer och särskrivning av ord; något som enligt honom "blivit en neurologisk åkomma och ett lyte hos en hel generation som därtill har satt grammatik och stavning på undantag."

Vårt språk, vår värld

Bland skribenterna finns författare, poeter, översättare, forskare och redaktörer från en handfull länder. Fem av dem är finlandssvenska; Raoul J. Granqvist, Leif Höckerstedt, Kenneth Myntti och Katarina Gäddnäs.

Höckerstedt och Gäddnäs hör till de som betonar språket som en del av ett större sammanhang. "Att älska sitt modersmål är att acceptera sin kultur" skriver Höckerstedt i sin artikel, medan Gäddnäs i dikten Det oöversättliga snillrikt - och melankoliskt tankeväckande - radar upp vad världen skulle förlora om svenskan skulle utrotas, till exempel:

Inget skulle skimra, glittra, skymta eller båda.
Havet skulle inte sáma.
Isen skulle inte lägga, inte ligga,
inte knaka eller ruttna i vikarna.
Havet skulle aldrig svalla fritt mot solvarma hällar.
Ingen skulle skrapa båtar och tjära bryggor.
Den globala uppvärmningen eller aidskatastrofen skulle aldrig diskuteras.


För vackert för vanvård

Flertalet av skribenterna ringer i varningsklockorna. Även om svenska talas av flera människor än någonsin kan man fråga sig om språket utvecklas i önskvärd riktning och vilken inverkan den allt populärare engelskan har.

Frank-Michael Kirsch går till angrepp mot poänglöst pamppladder; mångordiga utsvävningar utan substans. Det gäller till exempel offentlig byråkrati och beskrivningar av organisationsförändringar som presenteras fint, men på ett intetsägande sätt. Enligt Kirsch är svenskan "ett för vackert och värdigt språk för att vanvårdas i charlataners mun."

Här serveras underhållande, men skrämmande översättningsmissar, språkhistoria och livsberättelser i en strid ström. Det gedigna verket innehåller även mycket glädje och en del stolthet. Svenska språkets variation och rikedom kommer till heders. 

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Välkommen till debatten på vastranyland.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar och det under eget namn. Västra Nylandss redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Regler för kommentarer

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom detta är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på vastranyland.fi, i Västra Nyland eller i andra KSF Media publikationer..Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.Alla inlägg granskas av moderatorn. Frågor kan sändas till vnred@vastranyland.fi. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med vnred@vastranyland.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.