Vackra vidder. Det vilar harmoni över Maj-Britt Suléns akvarell Lanskap. Foto: Johan Kvarnström

Konsten har goda vänner i Ekenäs

Ekenäs konstförening ger traditionsenligt en utställning i bibliotekets galleri i december. Månaden ut kan man dyka in i den gedigna utställningens variationsrikedom.

Pärmbild

Ekenäs konstförenings julutställning

Plats: Galleri Perspektivet, Ekenäs bibliotek.
Tid: 3-30.12, måndag-fredag kl. 10-17, lördag kl. 10-14.

Ungefär hälften av föreningens cirka 70 medlemmar ställer ut 1-3 verk var. Stilarna av alla de slag trivs sida vid sida. Främst pryds väggarna av akvareller och oljemålningar.

Lasse Lampenius ställer ut det enda verket som inte är en målning, åtminstone inte i traditionell mening.
Hans verk Teckning bildar ett tunt svartstreckigt mönster; till synes skapat av ett febrilt ritande med en datormus.
Lampenius som är bildkonstlärare vid Medborgarinstitutet Raseborg är för övrigt vald till konstföreningens ordförande från och med 2015.

Från när och fjärran

Det klaraste ljuset står att finna i Clas Gabráns verk. Både Takvedaholmen i solnedgången och två motiv från Toscana skiner i naturligt ljus med något förstärkta färger.
Ole Hindrén bidrar med tre verk som inget har hans karakteristiska marina motiv. Madame är ett kvinnoporträtt i akryl, Paris visar en disig gränd med ett stänk av mystik och Basatorget har i år förevigats i en traditionell oljemålning.

Maj-Britt Suléns målning Hups har fått äran att pryda affischen, men för egen del fastnar jag mer för hennes landskapsakvarell. Där vilar ett lugn över vidderna och ljuset sipprar genom det ojämna molntäcket.

Den årliga utställningen är fylld av årsfärska verk och ett bevis på ett ständigt starkt intresse för konst. Nivåskillnaderna är förstås stora, men var och en som besöker julutställningen (med ett par julmotiv) hittar garanterat olika och egna favoriter och guldkorn.
Observera att utställningen pågår månaden ut trots att slutdatumet på alla affischer är den 19 december.