Ritva-Liisa Pohjolainens glasskulpturer. FOTO: Camilla Lindberg

Glas, popkonst och måleri i högklassigt galleri

Ingå kan numera stoltsera med ett högklassigt galleri. I köpcentret Strand pågår en utställning ända fram till jul.

Drömmar och upplevelser


Konstnärer: Kristiina Uusitalo, Pekka Jylhä, Nanna Susi, Totte Mannes, Markku Salo, Mira Romantschuk & Laurent Leelere, Jenni Tienaho, Tani Simberg, Tom Lönnqvist, Seija Grönqvist, Samuli Suonperä, Kaisu Koivisto, Ritva-Liisa Pohjalainen, Markus Henttonen.
Tid: -20.12
Plats: Ingå. Köpcentret Strand

Marjukka Uusitalo valde att förverkliga en dröm om ett högklassigt galleri i Ingå. Den första utställningen i Köpcentret Strand utföll väl och i oktober öppnade hon en andra utställning med hela femton medverkande konstnärer. Bland dem är flera väletablerade, många utomlands, medan andra är namn att hålla utkik efter för framtiden.

Galleriet är litet, men fungerar alldeles väl som utställningsutrymme. Här finns rymd och ljus. Skyltfönstret bidrar med luftighet och hjälper till att integrera konstverken med omgivningen. I foajén står några djurskapelser i nästan autentisk storlek. Jenni Tienahos "Lumivarsa" är en av dem. Prislappen närmar sig 20 000 euro, så det är med andra ord inga billiga verk som ställs ut. Detsamma gäller verken inne i galleriet, där det finns flera verk med en prislapp med femsiffrigt belopp.

Inuti galleriet är det företrädelsevis tavlor i olika tekniker som ställs ut, samt ett antal glasskulpturer av bland andra Ritva-Liisa Pohjolainen och Markku Salo som i sammanhanget smälter väl in i helheten.

Välavvägd helhet

Totte Mannes, en av de internationella konstnärerna, bosatt i Madrid, representerar med ett stort verk i tolv delar där man ser hans karaktäristiska bladmönster. Verket speglar vårt lands tolv årstider och är ett dekorativt, gediget och höstbetonat inslag på utställningen.

Bland de stora tavlorna finns också Nanna Susis verk av bland annat kvinnogestalter i en expressiv framtoning med tjocka lager på lager. Kanske kan det här, indirekt och symboliskt, kopplas till utställningens tematik, drömmar och upplevelser som bildar täta skikt i tillvaron. Hur som helst, det är estetiskt tilltalande och lättillgängliga.

Fotografen Markus Henttonen, bosatt i Berlin, representerar med fotografiserien The Silent Night. Han är samtidigt aktuell med en stor utställning i Lahtis konstmuseum.

Ett inslag som sticker ut, men ändå implementeras väl i helheten, är pop-konstnären Samuli Suonperäs tavlor i akryl och spraymålning. Tavlorna i bjärt turkost och rosa, består av stora porträtt av Birgitte Bardot, Sophia Loren och Elisabeth Taylor. En triptyk med en retrostämning.

Flera av konstnärerna har själva på olika sätt en anknytning till Ingå. Galleristen Marjukka Uusitalo har ännu inte slutgiltigt bestämt om galleriet kommer att fortsätta efter den här utställningen. Allt beror på besöksantalet och omgivningens intresse.