Fred i rörelse.

Färgfascination på flera nivåer

Melek Mazicis abstrakta verk sätter färg på några novemberdagar i Ekenäs. Det gäller att passa på under 30 timmar.

Pärmbild

30 timmar konst
Plats: Galleri Perspektivet, Ekenäs bibliotek, Raseborgsvägen 8.
Tid: 5-8.11.2014; onsdag 10-20, torsdag och fredag 10-17, lördag 10-14.

Utställningsnamnet 30 timmar konst är både en uppmaning och en provokation. Det här utställningsbesöket kan inte skjutas upp till ett odefinierat "sen". Det gäller att passa på denna vecka, vilket rekommenderas varmt.

De klara och fräscha färgerna i levande skikt gör garanterat gott i höstmörkret. Å ena sidan är de väl tilltagna verken i sin prakt och lekfullhet som glada glimtar. Å andra sidan har de ett djup och en långsamhet som växer om man ger betraktandet tid.


Akryl som vattenfärg

Mazici är en konstnär som sätter bort staffliet, lägger ner tygduken på bordet och arbetar med akrylfärg och vatten i stora mängder, som om det vore fråga om vattenfärg.

Färg hälls ut och färg får torka och så upprepas proceduren medan färgerna flyter in i och över varandra i skikt som ger ljus, djup och rörelse.
Skapandet är ändå långt i från slumpmässigt. Färgvärlden har tanke och enhetlighet. Skikten skapar rörelse i välvalda skalor. Mazici själv beskriver den oortodoxa tekniken som ett sätt att arbeta tillsammans med bilden.

Hon har en lång internationell karriär bakom sig och har främst gjort sig ett namn som en grafisk konstnär. Även om hon genom åren experimenterat friskt är hennes nya produktion härligt enhetlig. Ändå är den så fylld av variation att man slungas mellan olika - för att använda konstnärens egna termer - själslandskap av ljus och drömmar.
De flesta av verken som ställs ut i Ekenäs denna vecka är målade 2013 (lyckligtvis signerade endast på baksidan).


Varken nonsens eller överdrift

Utställningen arrangeras av Ekenässällskapet som i sin presentation beskriver den som en spännande blandning av turkiska färger och finska stämningar. Det ligger säkert någonting i det. Överlag lämnar Melek Mazicis stil stort utrymme för betraktarens egen uppfattning.
Hon är varken konstnären som skriver en på näsan eller den som avsäger sig allt ansvar med hänvisning till att alla tolkar som de vill. Det finns substans. Det finns uppbackning vid behov.

I boken Transparency, en bildkatalog för hennes nyare verk, behandlas bland annat frågan om drömmen i kontrast till det vakna tillståndet och genomskinlighetens komplexitet.


En frisk fläkt

Jag tror den här utställningen i vardagen främst är givande för biblioteksbesökare som tittar in i galleriet och får fascineras av färger en stund innan livet bär vidare ut i den grådaskiga hösten.

Idékläckare till utställningen är konstnär Larson Österberg i Ekenässällskapet.

– Jag såg bilderna i Gloria och tyckte de såg så bra ut. I stället för att ordna en samutställning med lokala konstnärer tar vi den här gången in någon utifrån. Någonting nytt, annorlunda och fräscht.

Medek Mazici är född och uppvuxen i Istanbul, har bott i Finland sedan 1981 och studerat vid konstakademierna i Istanbul, Stockholm och Helsingfors. Flera verk och mer information om henne hittas på melekmazici.com.