Eurorasen. Unto Ahjotuli har kombinerat och kommenterat en äldre och ett nyare verk av vad han kallar eurorasen. Foto: Johan Kvarnström

En riktigt intressant besvikelse

En konstbok av Unto Ahjotuli hänger på väggarna i galleriet. Sidorna är förstorade i ett försök att göra dem till konstverk i sig.

Pärmbild

Unto Ahjotuli: Tuottavuutta rikkaampaa – visuaalisia purkauksia
Plats: Stadshusgalleriet, Hangö.
Tid: 8-26.10.2014, må-fr 10-16, lö-sö 11-16.

Ahjotuli är konstnären som målat Konsensusträdet, och konstnären bakom "eurorasen", människor i blå skyddsfärg som tål både marknadsekonomi och strålning.

I både sina surrealistiska utsvävningar och vad man kan kalla affischkonst har han lyckats baka in skarp satir gång efter annan. Både konst- och miljömedveten samhällskritik har löpt med som en röd tråd i hans produktion. En retrospektiv utställning vore garanterat högklassig.

Bilder av bilder

Nu kom jag till stadshusgalleriet för att se Ahjotulis akrylmålningar, men fick endast se dem på bild.
En framtida bok om konst hänger på väggarna, sida för sida i förstoringar. Det är kollage, fotografier av andra konstnärers performanser och hans egna målningar tillsammans med dikter, kommentarer och förstorade och utklippta detaljer. Alla texter är på finska.
En del förklaringar om samband känns övertydliga. Ibland är jag som betraktare helt ute och seglar och ibland blir jag skriven på näsan.
Här bjuds på motstånd. Det finns tanke och substans, lika mycket som konstnärlig förmåga och kreativitet. Ändå är det någonting som fattas. Ja, just det, målningarna.

Svårgreppad helhet

Att lyfta fram detaljer ur dem kan ge nya perspektiv, men allt som nu ställs ut är sådant jag kan få från en bok. Gallerier borde finnas för den genuina konstupplevelsens skull.
Om man vet vad som väntar blir man kanske inte lika besviken och kan få ut mer av besöket. Innehållet bjuder onekligen på tankearbete och är vad gäller motiven visuellt häpnadsväckande till stora delar. Men utställningens inramning gör att jag känner mig lurad. Är det här en konstutställning?

Ja, svarar några andra besökare på responsaffischen som avslutar utställningen. Den är säkert också i någon mening ett konstverk i sig; det är svårt att veta för någon lista finns inte till hands. Men det kanske inte spelar så stor roll. Av större betydelse är att det syns att tidigare kommentarer har målats över.