Konst på tapeten. Galleriets flyttbara skärmar har försetts med tapeter, vilket ger en hemtrevlig känsla. Foto: Johan Kvarnström

Varm vardaglig konst att njuta av

Galleri Perspektivet har fyllts med en mångsidig, grann, uppiggande och lättsam konstutställning.

Pärmbild

”På tapeten Sikspäkki”

Plats: Galleri Perspektivet, Ekenäs bibliotek.
Tid: 19.8.– 6.9.2014. I augusti må-to 10–19, fre 10–17. Fr.o.m. 1.9. må-ons 10–20, to-fre 10–17, lö 10–14.
Konstnärer: Tua Mylius, Sirkka Raikamo, Jaakko Liukkonen, Ritva Juselius, Ritva Lumiaho-Pesola och Kirsti Pesari.

Sikspäkki består av en grupp konstnärer som bildades av en slump av medlemmar i Konstsällskapet i Östra Helsingfors. De höll sin första gemensamma utställning 2011 i Pieksämäki.

Vid samma tid bildades i en så kallad sixpack-regering av sex partier i Finland, därav namnet också på konstnärsgruppen som lyckats betydligt bättre i sitt samarbete än regeringen i fråga.
Nu ställer de ut i Ekenäs. “På tapeten sikspäkki” är deras andra gemensamma utställning. Galleri Perspektivet är färgsprakande, i stark röd och violett skala, men också variation.
Jaakko Liukkonens etsningar och linosnitt med djur- och fruktmotiv sticker ut med pigga inslag.


En turkos måne

Turkos måne av Ritva Lumiaho-Pesola, är en personlig favorit för mig. De två barnen på motivet har så vitt skilda ansiktsuttryck, men skapar ändå en harmonisk stämning då de håller varandra i hand och samtidigt håller i varsin barkbåt med segel.

Ett annat guldkorn är Sirkka Raikamos starka, halvabstrakta serie där fototryck på duk och målning kombineras på ett nyskapande sätt.

– Möjligheten att överföra bilder på duk öppnade en helt ny bildvärld för mig på samma sätt som 1800-talets impressionister kunde använda den nyuppfunna kameran som hjälpmedel för att fånga spontana motiv, säger Raikamo.
Hon gläder sig å hela gruppens vägnar att få ställa ut i Ekenäs som hon beskriver som förtjusande.
– Alla i gruppen har ganska olika uttryckssätt i vår konst. Tekniken varierar, men motivet har vi ofta plockat från vår närmiljö och eget liv. Vi vill inte väcka negativa känslor och inte heller behandla stora internationella problem. Däremot vill vi med vår målarglädje förmedla positiva känslor. Vår tanke är att våra målningar skall kännas som en bekväm länsstol där hela kroppen kan vila och man kan gå in i en drömvärld. Den kände franska mästaren Henri Matisse hade också detta som sitt mål, säger Raikamo.

Utställningen lever upp till sitt namn "På tapeten Sikspäkki" i och med att de flyttbara mellanväggarna, skärmarna, har tapetserats olika på varje sida. Det ger intryck av att se konstverken som i ett hem, till skillnad från typiska neutrala och vita galleriväggar.