Tufft med tusch. Hannu Salin låter motiven framträda på ett attitydrikt sätt i sina teckningar. Foto: Johan Kvarnström

Kreativt om drömmar i Kyrkslätt

Konstnärer som verkligen använder målande och tecknande för att uttrycka sig ställer ut nya verk i Kyrkslätts huvudbibliotek.

Pärmbild

Unelmia - Kyrkslätts konstförenings årsutställning 2013

Plats: Porkala-salen i huvudbiblioteket.
Tid: 4.12.2013–4.1.2014.

Det drömska temat kombineras med personlig prägel i var och ens bidrag till konstföreningens utställning. De 25 verken, signerade 2012 och 2013, ger intryck av konstnärer som har hittat uttryckssätt de är du med; egna stilar. Flera är moderna, några influenser av urbana subkulturer kan skönjas.

Utställningen Unelmia (Drömmar) börjar med Eeva-Liisa Pohjolas akrylmålningar Vapaus (Frihet) och Kasvu (Uppväxt). Färgtonerna, öppen lätt lila himmel respektive frisk grön, får verken att verkligen leva upp till sina namn.

Drömtemat är genomgående med, mer och mindre direkt. Ofta spelar verkens namn en roll, som de tuffa tuschteckningarna av
Hannu Salin: Koiraunelmia (Hunddröm) och Autounelma (Bildröm).


170 miljoner euro tack

Namnens viktiga roll gäller även bidragen som lär höja flest ögonbryn på utställningen. De är av Franz Raschbacher vars två små tavlor med lite text i blyerts talar sitt tydliga språk. Ei kiitos är en tavla med texten "Guggenheim Helsinki".
"Guggenheim Helinski/ Ei kiitos!/ Nej tack!" står det i stället på Minun ensimmäinen poliittinen taideteokseni.
Konstnären lyckas också göra en humoristisk men allvarlig poäng med prissättningen. Han begär 170 miljoner euro.

Visst är det en trevlig utställning att slinka in på.

För besökare är det däremot inte direkt optimalt att salens två rader med stolar är opraktiskt uppradade längs ena långsidan, som inför ett föredrag. De tider inget pågår kunde de gärna få vara mitt i rummet, ryggstöd mot ryggstöd, mindre i vägen men passande för konstbetraktarna att slå sig ner på.

Antalet verk passar utrymmet utmärkt, även om föreningen säkert skulle kunna visa upp betydligt mer.

Kyrkslätts konstförening har funnits i över 40 år och med stöd av medlemsantalet på cirka 140 medlemmar och utställningens nivå verkar den må bra. Föreningen arrangerar också kurser, föreläsningar, lärokritik och konstutfärder.

Dessutom är föreningens konststuga – på Prästgårdsvägen 1 – denna månad en riktig julstuga, med konst, hantverk, kort, smycken, kaffeförsäljning och en massa smått och gott. Besök till utställningen och stugan kan med fördel kombineras.