Skogstjärn. Willamos bilder betonar skogens stämning och skönhet. Foto: Heikki Willamo

Bilder som lockar till skogen

Att besöka Pro Artibus nya utställning är att ta ett steg mot skogens stillhet. Svartvita fotografier beskriver en skogs årscykel konstnärligt och stämningsfullt.

Pärmbild

Skogsåret
Plats: Galleri Elverket, Ekenäs.
Tid: 29.11.2013–26.1.2014, ti-fr 13-17, lö-sö 11-17.

Efter tre stora och lyckade samarbetsprojekt kände Heikki Willamo att han ville göra någonting strikt personligt, ta ett mellanår för mig själv. Då sökte han sig till ett 200 hektar stort område i Fiskars och Antskog med gammal fredad skog. Här vistades han med kamerautrustning från och till under ett års tid, ofta flera dygn i taget.

– Jag tänkte att om jag inte har lust att fotografera sitter jag där och dricker kaffe och funderar vad jag ska göra med mitt liv. Men det kryllade av idéer, säger Willamo.

På Elverkets väggar hänger resultat i form av svartvita fotografier av skogsområdets flora och fauna. Här fångas en skogs årscykel genom bilder från alla tider på dygnet, från dimfuktiga morgonstunder till stjärnklara månskensnätter.


Lyckade nattbilder

Skogen efter skymningen ligger honom närmast om hjärtat, men är förstås krävande att fotografera. Således har han fått ta till så lång slutartid som möjligt utan att stjärnorna – till följd av jordens rörelse – blir streck i stället för lysande prickar på himlavalvet.
Givetvis har han också fått skruva upp ISO-talet, men i regel inte så det stör.
I ett enda fall, en nattbild där månen liksom vilar över en mystiskt lugn skog och is, är resultatet påfallande kornigt på nära håll. Då han berättar utgångsläget för det fotografiet stör det betydligt mindre. Den stunden var det nämligen så mörkt att månen inte ens syntes utan endast kunde observeras som en lite ljusare fläck på den mörka molnhimlen. Ljuskällans frånvaro är här styrkan i och med att landskapet på bilden är skugglöst. Det bidrar onekligen till ett förunderligt lugn.

– Min skog är den mörka där någonting litet lyser, säger Willamo.


Lockande, kallande

Utställningen omfattar detaljbilder med litet skärpedjup och landskapsbilder med stort. Panoramabilderna är skickligt hopsatta digitalt av flera bilder som han tagit på stativ för att kunna fotografera med lämpligt objektiv från rätt plats. Det varken märks eller stör; noteras över huvud taget inte.
Man vill gå in i bilderna, börjar längta efter frisk skogsluft, vill lyfta blicken mot trädtoppar och känna mossa under fötterna.
Alla bilder finns, tillsammans med texter av Willamo, samlade i boken Skogsåret. Men det är nog en helt annan sak att se dem i stora fina tryck, genomtänkt upphängda på detta sätt.


Behagligt med svartvitt

Med undantag för snörika vintrar förknippas skogen naturligt med det gröna. Att alla bilder här är svartvita går ändå på intet sätt ut över skogskänslan. Efter ett första intryck är det någonting man kan glömma då det är så lätt att genom den svartvita stilens behaglighet sugas in i naturmotiven.

– De här bilderna är mitt första stora arbete med svartvita bilder och nu finns det ingen återvändo. Jag tycker om hur det symboliska framträder tydligare, och att det inte blir en exakt kopia av verkligheten, säger Willamo.

Han viker alltså gärna av från naturfotografens stig. Verkens kompositioner, teknik, tryck och det vågade förhållandet till mörker och rörelser är uttryck för mer konstnärliga ambitioner. Ändå upplever han en svår gränsdragning mellan naturfotograf och fotokonstnär, där han i egenskap av det förra har svårt att bli erkänd som det senare.
Vad som räknas som fotokonst är en högaktuell fråga i och med det uppsving som konstformen nu upplever.


Flera evenemang

Utställningen öppnas i kväll (torsdag) av Natur och Miljös ordförande Camilla Strandberg-Panelius. Den öppna vernissagen – där Willamo presenterar utställningen och Iiris Kaasinen uppträder på såg – börjar klockan 18.
I anslutning till utställningen ordnas en hel del verksamhet och evenemang som anknyter till skogstemat. Det första ordnas den 3 december klockan 18-20 och är ett diskussionstillfälle med naturvårds- och skogsvårdsexpert Annikka Selander från Skogscentralen, Patrik Berghäll från Folkhälsan och chefredaktör Håkan Eklund.

Profil
Heikki Willamo

Heikki Willamo (f. 1952) verkar sedan 1982 som naturfotograf, författare och redaktör.

Han är född och uppvuxen i Helsingfors, har studerat biologi i Umeå och är sedan länge bosatt i Karislojo.

Han har skrivit många barnböcker om djur, samt naturböcker – även i samarbete med andra naturfotografer. Boken Kaakkurin huuto gav Willamo WWF:s pris för årets naturbok år 1994. År 2000 erhöll han Finlands facklitterära författares hederspris.
Willamo har hållit ett flertal fotoutställningar i Finland och utomlands. Den aktuella utställningen Skogsåret är en del av ett projekt kring miljöbildning där Natur och Miljö samarbetar med Landsbygdens bildnings- och kulturförbund (MSL).