Existentiellt samtal? Kanske det. Cloudy Conversation heter i varje fall denna akrylmålning, signerad Alan Hogan. Foto: Johan Kvarnström

Hogan prickar rätt

Bland de trettiotal konstverk som visas på Fokus i Karis finns vackra färggranna tavlor med typiska blommotiv, men också överraskningar.

Karis konstförenings utställning

Plats: Galleri Fokus.
Tid: Till 12.10.2013; to 11-19, fre 11-17, lö 10-14.

Ännu denna vecka har du chansen att titta in på galleriet och ta del av Karis konstförenings årligt återkommande utställning. Föreningen grundades 1981 och har i dag 35 medlemmar. En del är med på grund av sitt intresse, andra för att de har konst som hobby och några är så att säga yrkeskonstnärer. Av föreningens medlemmar ställer nio nu ut konst i Fokus ljusa utrymme.

Som vanligt på den här typen av utställningar finns det lite av varje, något för envar, verk i en mängd olika tekniker och stilar.
Det första som möter en är fem verk av Prisha Hackman som redan de bjuder på mångfald i alla bemärkelser, på gott och ont. Man får välja vad man tar till sig. Min uppmärksamhet fångas av blicken i verket Porträtt av Marie Hamilton Henze.

Gisela Beyer-Salminens akvareller med franska hamnmotiv av den idylliska sorten lyser upp i höstrusket. Det vita ljuset är vågat, och ger ett fungerande skimmer av liv i motivet men lugn i själva bilden.
Ett lugn vilar även över Marita Kulviks behagliga och en smula sagolika akvareller från Enare sjö.


Guldkorn

Utställningens höjdpunkt för mig blir ändå Alan Hogans akrylmålningar. Tekniken med att bygga upp allting med prickar kommer här till sin rätta på ett sätt jag inte sett förut. Speciellt det nyaste verket, Cloudy Conversation, tilltalar med allt från komposition till stämning.

Avslutningsvis är det glädjande att se en försvarbar mängd namn i gästboken.

Karis konstförening har under åren haft fler medlemmar än i dag, men aktivitet finns det fortfarande. Man deltar ibland i samutställningar med andra konstföreningar och samarbetar med bland annat medborgarinstitutet. Medlemmarnas verk kan dessutom alltid beskådas i Karis bibliotek där en konstnär får visa sina tavlor varje månad. För tillfället hänger där verk av Solveig Eriksson.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Välkommen till debatten på vastranyland.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar och det under eget namn. Västra Nylandss redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Regler för kommentarer

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom detta är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på vastranyland.fi, i Västra Nyland eller i andra KSF Media publikationer..Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.Alla inlägg granskas av moderatorn. Frågor kan sändas till vnred@vastranyland.fi. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med vnred@vastranyland.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.