Borgås svar på Sås & Kopp. Tomas "Robin Hund" Järvinen och Henrik "Bob Katt" Strang håller liv i den finlandssvenska barnmusiken. Foto: Privat

Roliga rim och en vis visa

Robin Hunds nya skiva gör gummistövlar populära bland barnen och bjuder på kloka ord från en giraff uppe i ett träd.

Pärmbild

Recension
Skiva: Med dunder och brak
Artist: Robin Hund & hans glada orkester. (Tomas "Robin Hund" Järvinen och Henrik "Bob Katt" Strang.)
Utgivare: Pro Culturae.

Giraffen sitter där och ler åt både det roliga och det tokiga han ser. Det tokiga är bland annat dessa vuxna som har så bråttom så bråttom med allt det där som verkar vara så viktigt. Men det man håller kärt är det enda som betyder någonting på riktigt, får vi veta på skivans lugnaste, säkraste och mest organiska låt. Och "att vara snäll är upp till dig och mig".

Albumet fungerar fint både innehållsmässigt och musikaliskt. Här finns både från luften tagna lustigheter och rätt allmängiltiga och motiverade budskap.

Skivan kör i gång Med dunder och brak, ett allmänt festligt titelspår. Fortsättning följer med mer rim och festyra När trollkarlen kommer till stan.

Sedan blir det ännu bättre. Gummistövlar underlättar säkert en del barnfamiljers höstmorgnar och är skivans mest medryckande låt.

Ankan har vi mycket att lära av. Låten handlar om inlärning och olikheter. Man får göra på sitt eget sätt och måste inte följa andra hela tiden. Det är inget fel på ankan som bara kan säga mjau, eller katten som skäller som en hund hau hau.


Skratta åt det tokiga

Robin Hund kör med en lämplig mängd klyschor, som reggaevibrerande Mjölk & bulla och snabba Vänster höger.
Det är också mycket som är Så tokigt, ja rentav dumt. Robin Hund har många bra exempel, men understryker att det är sådant vi kan sjunga om och skratta åt då det inträffar.
Likväl är det, och får vara "så dumt, dumt, dumt, så tokigt!".

De tio låtarna, på sammanlagt 26 minuter, bjuder på välproducerad, sympatisk och rolig barnmusik. Finast fungerar de mer avskalade produktionerna, som i den lugna sången om giraffen i trädet.

Avslutande Solsken i min ficka låter som en sockeräcklig radiohit av tidsenlig poptyp. Eller kanske det är tvärtom, att en del av dagens popmusik, produktionerna man hör på krogen, är som barnmusik?


Beröm av barnen

Det viktigaste är i detta fall förstås inte vad vuxna kritiker anser, så en ledig dag hemma med barnen satte jag på skivan för att höra respons. Mina döttrar, 6 respektive 7 år, var med på noterna direkt:
"Hörde du pappa? De sjöng upp med händerna och visa tänderna!"
"Robin Hund är ganska skicklig, här är många jättebra låtar."
"Pappa den är jättebra, den har till och med en myra och en elefant med."

Då jag frågade vad de tyckte kom svaret blixtsnabbt innan de återgick till pusslandet:
"Bra! Sätt på den en gång till!"
"Jag går med solsken i min ficka …" nynnade den andra rytmiskt.


Livevänlig musik

Det blev påfrestande många genomlyssningar den dagen. Ganska snabbt stod det klart vilken låt som var klar favorit.
"Nu kan regnet falla, alla dagar kalla, när jag nya gummistövlar har. Inga vattenpölar där jag inte sölar, gummistövlarna och jag det blir nog bra."

Att skivan trots alla dessa lovord ändå inte riktigt lyckas nå Sås & Kopp-nivå i melodiväg har en positiv sida. Man slipper gå runt med sångerna snurrande i skallen ännu en vecka efter att man hört dem. Man kommer undan med en dag eller två.

Musiken gör sig väl på skiva och torde passa utmärkt för uppträdanden. Robin Hund och hans glada orkester har redan 17 spelningar – från Borgå till Houtskär – inbokade de två kommande månaderna.

I september har de redan uppträtt på Björkebo daghems gårdsfest i Ekenäs. Nästa konsert i Västnyland blir också i Ekenäs. Lördagen den 12 oktober klockan 10 kommer Med dunder och brak-turnén nämligen till kulturhuset Karelia tillsammans med trollkonstnären Kimmo Erkkilä.