Mikaelskyrkan i Åbo. Baleas fotografier fångar färg och mönster med ett dokumenterande och konstnärligt grepp. Foto: Johan Kvarnström

Den gamla unga stilen till heders i Hangö

Octavaian Baleas fotografier och Anita Lehtinens teckningar leder in i jugendstilens värld; fylld med detaljer man lätt negligerar i omgivningen.

Arkitektur
Utställning: Berättelser i arkitektur
Plats: Hangö stadsbibliotek
Tid: Pågår till och med 31.8.

Jugendstilen inom arkitekturen i Finland uppmärksammas inte sällan starkast av folk utifrån. Så är också fallet med det bokprojekt som ligger till grund för denna till stor del nygamla utställning.
En sommarvecka var det textförfattaren till fotoboken Storybook Helsinki and Beyond, Cody Douglas Oreck, som ställde ut tillsammans med Balea.
Då Cody kom till Finland 2009 som ambassadörsfru började hon utforska vår huvudstad och häpnades över den förtjusande arkitekturen. I bokhandeln fick hon höra att stilen hon fallit för var den finsknationalistiska romantiken.
I en liten affär fick hon något senare syn på en bild av hennes favoritvyer i staden. Då hon på knagglig finska frågade försäljaren "paljonko?" svarade han att han inte kan finska men att det är han som tagit bilden. Där började deras samarbete.
Den rumänske fotografen delade hennes fascination över jugendstilen i Finland och hans analogt tagna fotografier visar byggnader från bland annat Helsingfors, Tammerfors, Åbo och Nådendal.
De finns i de nämnda boken och en del kan betraktas i Hangö ännu denna vecka.

Stort och smått
Anita Lehtinens teckningar av jugendbyggnader i Hangö bjuder nu på ett nytt inslag som lyfter fram bland annat jugendstilen omkring oss. Den gäller inte bara byggnader av slottsmått i storstäder. Baleas fotografier tar ofta fasta på sådana, imponerande byggnader som Berghälls kyrka, ritad av arkitekten Lars Sonck och byggd åren 1908-1912, och den några år äldre Mikaelskyrkan i Åbo. Även den är ritad av Lars Sonck.
Lehtinen lyfter fram mindre byggnader av både sten och trä från Hangö och av olika stilar.
Utgångspunkten för var dock jugendstilen och med svarta tuschdrag över vitt papper avbildar hon bland annat jugendhuset Hotell Regatta som Lars Sonck ritade år 1898.
– Jag visste var jugendhusen fanns, men då jag tecknade hittade jag många nya saker som jag inte lagt märke till innan. Det finns flera jugendhus i Hangö kvar att teckna, jag hade inte tid med alla denna gång, säger Lehtinen själv.
Hon fokuserar ofta på delar av byggnaderna där det stiltypiska framträder tydligt.

Dekorerna av betydelse
Baleas fotografier tar lämpligt nog fasta på såväl hela byggnader och fasader som interiörer och dekorer. Jugendarkitekter skapade ofta byggnaderna som en helhet och planerade den här typen av element själva på absolut detaljnivå.
De väl tilltagna fototavlorna presenterar och dokumenterar de naturliga formerna och mönstren, inspirerade av såväl flora som fauna, historia som myter.
Variationerna är i övrigt stora och de gemensamma nämnarna få. Jugend är något av ett samlingsbegrepp för stilströmningen som bröt med historicismen.
Fotografen har lyckats använda en dokumenterande stil och samtidigt använda sig av mer konstnärliga kompositioner och vinklar. Den rumänske fotografens snygga och originella signatur är även en pigg detalj som ibland framstår som en graffititag på en stenfot eller en trapphusvägg.