Tyskar som blev finländare. Foto: Johan Kvarnström

Tyska inflyttares historia i Hangö

Tyska inflyttares historia, Hangöfotografier och smyckeskonst av bland annat elkablar och nötter möter besökarna på Hangö stadsbibliotek.

Tyska familjer som flyttat till Finland, Sture Lagerroos smycken och Kari Penkkiläs fotografier.

Plats: Hangö stadsbibliotek.
Tid: Fram till 28 juni, enligt bibliotekets öppettider.

I galleriet på andra våningen hänger en serie med smycken signerade Sture Lagerroos inramade. De visar någonting helt annat än guldsmedens vardagliga produktion med små smycken i ädla metaller.

Dessa halssmycken är robusta, grova, tydliga och en del ser farliga ut. Men så är de också inramade bakom glas.

– De är inte direkt tänkta att användas. De är mer konstverk, smyckesobjekt som kanske kan inspirera till andra nya smycken, säger Lagerros.

Han har friskt prövat någonting nytt och skapat föremål av naturmaterial och återvinningsmaterial som damskor och splitter av spegelglas.
Serien blir utöver den tunga designen en studie över hur materialen fungerar tillsammans.


Foton med finess

I galleriet hänger även en serie fotografier tagna av Kari Penkkilä. Hangöfoton låter spontant som någonting det minsann inte råder brist på, men Penkkiläs serie är förvånansvärt fräsch. Det gäller både färgskalorna, vinklarna och motiven som går från Koverharområdet till maneter vid Östra hamnen.

Här finns foton som är på gränsen till turisttypiska vykort, men också välkomna överraskningar.

I stället för att traditionellt namnge bilderna har Penkkilä endast skrivit datum och klockslag då de är tagna, och sporadiskt annan information som plats och temperatur. Bilderna är tagna under en period som täcker fjolåret och pågående års första månader.


Tyskar som blev finländare

Nere på bottenvåningen, i bibliotekets referensrum, pågår en utställning om tyska familjer som flyttat till Finland. Tyngdpunkten ligger på framgångsrika familjers inverkan på Finlands näringsliv, samt den tyska kulturens influenser på staden Helsingfors.

Flera stora finländska aktörer på marknaden fick sin början med en tysk familj som flyttade till Finland för ungefär 150 år sedan.  Det framkommer tydligt redan genom att nämna namn som Fazer, Stockmann och Paulig.

Georg Franz Heinrich Stockmann föddes i Lybeck 1825 och flyttade 1852 till Finland. Stockmanns position i dag talar för sig själv. Från Lybeck till Finland kom även Gustav Wilhelm Paulig. Året var 1871.

Dessa herremän och många fler, kan man se och läsa om på utställningen som ordnas av Finsk-tyska föreningen. Den grundades i Hangö 1977, men i dag bor de flesta av föreningens medlemmar i Salo.

Utställningen, som är på finska och tyska, tar även fasta på tyska kulturens betydelse, och tyska skolan och biblioteket i Helsingfors lyfts fram.
Den tyska inverkan på stadsbilden i Helsingfors förs fram genom arkitekt Carl Ludwig Engels som flyttade till Åbo 1813 och några år senare till Helsingfors.