Ingå kyrka fungerade som konsertsal för Musik vid havet på fredagen. Foto: Monica Henriksson

Njutbar inledning med italienska pärlor

Den italienska musikens pärlor glimmade i Ingå kyrka på fredagskvällen. För tjugofemte året i rad fylls Ingå med härlig musik under tre dagar.

Dessa underbara italienare

Evenemang: Musik vid havet.
Medverkande: Jakob Koranyi, cello, Teppo Lampela, sång, Niek de Groot, kontrabas, Elina Mustonen, cembalo och Ingå ensemblen med Jonna Knuuttila, Maija Linkola, Elina Mustonen, Jakob Korayic och Anna Rajamäki.
Tidpunkt: 14 juni 2013.
Plats: Ingå kyrka.

Årets tema för festivalen är Italien och i den första konserten hade man valt att enbart fokusera på barockens musik och kryddat det italienska med att börja med Bach, som ju inte är italiensk, men låtit sig inspireras av bland andra de italienska organisterna och kompositörerna Tarquinio Merula och Girolamo Frescobaldi.


Viss irritation

Den svenska cellisten Jakob Koranyi inledde konserten med Bachs Svit för solocello nr. 3 i C-dur. Med bedårande musikalisk gestaltning och otrolig teknik trollband Koranyi publiken. Han har etablerat sig som en av de mest intressanta unga solisterna på Europas musikscener och det gav han också bevis för. Hans fingrar dansade, hoppade och löpte över strängarna med virtuos säkerhet och det musicerande uttrycket var härligt dynamiskt och behagligt.

Korayi ingick också som cellist i Ingå ensemblen tillsammans med Nonna Knuuttila, violin, Maija Linkola, violin och Elina Mustonen på cembalo. De spelade Targuino  Merulas Chaconne för stråkar. Samspelet var helt fenomenalt och gärna hade jag hört mera av ensemblens musicerande under kvällen.

Elina Mustonen framförde ett cembalosolo, Partite 14 sopra l`Aria della Romanesca av G Frescobaldi. Största behållningen i sviten blev de många rytmiska variationerna, men i övrigt väcker cembalons ljudkuliss, där harmonier flyter in i varandra en viss irritation hos mej, tyvärr. I konserten fungerade Mustonen som en ytterst skicklig cembalist och ackompanjatör i de flesta musikframförandena. Holländska Niek de Groot, en av Europas främsta kontrabasister, uppförde en av Frescobaldis Canzoner för solobas med stor virtuositet.


Otrolig röstklang

Konsertens mest fascinerande tolkning stod kontratenoren Teppo Lampela för. Hans röstbehandling och renhet imponerade stort. Lampela är känd som specialist på barockmusik och en eftertraktad sångare. I A Vivaldis kantat Cessate, O mai cessate gav han prov på en otrolig röstklang i diskantregistret och en musikaliskt naturliga frasering, som dessutom framfördes i underbart sammusicerande med Ingå ensemblen.

Festivalen som gett Ingå en plats på musikens karta är än en gång att gratulera för en välplanerad och njutbar inledningskonsert!

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Välkommen till debatten på vastranyland.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar och det under eget namn. Västra Nylandss redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Regler för kommentarer

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom detta är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på vastranyland.fi, i Västra Nyland eller i andra KSF Media publikationer..Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.Alla inlägg granskas av moderatorn. Frågor kan sändas till vnred@vastranyland.fi. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med vnred@vastranyland.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.