Sirpa Rahtus oljemålningar symboliserar hopp.

Starka kvinnor håller till i trädgården i Ingå

En ny utställning håller på att ta form i galleri Karaija i Ingå. I den samsas sex kvinnliga konstnärer om utrymmet.

Fest i trädgården

Konstnärer: Terttu Isoranta, Maisa Martikainen, Sirpa Rahtu, Ritva Salmi, Pepita Stigzelius och Johanna Vireaho.
När: 27.4 - 19.5.
Vad: Målningar, keramik och smycken.
Var: Galleri Karaija, Ingå.

Maj är den månad på året då trädgården exploderar. Allting börjar spira och gro, och äntligen kan trädgården igen efter en lång vinter användas för festligheter. I maj infaller morsdagen och även flera studenter firas den här månaden.

Enligt galleristen Maarit Lassila är trädgården kvinnans domän och eftersom utställningen enbart består av kvinnliga konstnärers verk, som klart symboliserar vårens återkomst, låg temat Fest i trädgården nära till hands.
– Trädgården ligger så nära oss kvinnor, speciellt här på landet, säger Lassila.


Inspirationskällan

Utställningen i Karaija utstrålar således kvinnokraft, men uppvisar också energin i naturen. Målningarna med motiv av en festklädd kvinna och en flicka i hängmattan får sällskap av vitsipporna och fjärilarna på keramikföremålen. I smyckesväg är de våriga pastellerna välrepresenterade.

Tanken med utställningen är att inspirera för festligheter. Matporslinet kan komma till användning på det dukade festbordet, halsbanden och örhängena gör festklädseln och de övriga alstren, stora som små, kan fungera som gåvor åt dem som firas ska.


Likartade färgskalor

Ingåkonstnären Sirpa Rahtu är en av dem vars brokiga målningar ställs ut. När hon blev tillfrågad att medverka i utställningen med fem andra kvinnliga konstnärer var hon misstänksam till hur färgskalorna och konstnärerna, även på ett personligt plan, skulle gå ihop.
– Jag kände ju ingen av de andra från tidigare, så jag var lite nervös för hur uppbyggandet skulle fungera. Men de visade sig alla vara underbara människor, säger hon efter att hon träffat de övriga konstnärerna.

Överraskande var enligt Rahtu hur överrensstämmande färgskalor samtliga konstnärer hade använt sig av.
– Vi kunde till exempel därför hänga upp min ena blomsterakvarell mitt bland Ritva Salmis grafik. De kompletterar varandra färgmässigt, säger hon.