Birgitta Forsberg har analyserat vägen till framgång för tio svenska miljardärer.

Konsten att bli rik

Den ekonomiska journalisten Birgitta Forsberg har i sin nya bok analyserat vägen till framgång för tio svenska miljardärer. Här finns ju både likheter och olikheter och den intresserade kan säkert plocka upp många goda tips om hur man blir rik, riktigt rik.

Pärmbild
Svenska miljardärer
Birgitta Forsberg

Förlag: Lind & Co 2012. 400 sidor, illustrerad.

Forsberg beklagar att alla tio är herrar. Hon har inte kunnat påträffa någon svensk kvinna som på egen hand skulle ha skapat sig en egen förmögenhet i denna storleksklass. Nu bör ju läsaren visserligen komma ihåg att summorna genomgående är i svenska kronor. Äldre kronbelopp har hon räknat om till dagens kronvärde, men vill man tänka i euro bör man då minska summan till cirka en tiondedel. Men inte är ju hundra miljoner euro heller fy skam.

Dessa herrar har hon analyserat genom personliga sammanträffanden med alla samt via familjer, vänner, konkurrenter och experter. Hon ger varje person ett eget epitet och de är alltså giganten Gustaf Douglas, finansmatadoren Mats Qviberg, socialisten Bengt Ågerup, spelaren Erik Penser, klockkungen Ayad Al Saffar, skypern Niklas Zennström, piraten Christer Gardell, nätverkaren Robert Andreen, boxaren Sven-Olof Johansson och krängaren Torsten Jansson.


Terminologin komplicerad

Herrarna ägnas alltså alla ett eget kapitel, även om deras förehavanden ofta korsar varandras. Efter själva levnadsbeskrivningen har hon först en uppskattning av vederbörandes förmögenhet i dag, en sammanfattning av karriären samt en ruta med de råd som denne vill dela med sig åt andra hugade.

Den läsare som, i likhet med undertecknad, inte är någon expert på allt vad man kan företa sig på börsen och som inte är helt säker på vad som avses med riskkapitalister, konvertibler, portföljförvaltare, courtagemäklare, kursmanipuleringar med mera, känner sig ibland något främmande inför vokabulären. De representerar också ganska olika branscher, men har synbarligen alls ingen brist på idéer.

Forsberg gör dock sitt bästa för att klarlägga vad det hela går ut på och dessutom serverar hon intressanta analyser av denna herrbuketts personligheter, deras starka och svaga sidor.
En är stenhård och en annan lättrörd, en har flygskräck och mången ogillar kritik. Frånsett greve Douglas har de övriga inte gått i privatskolor och har en tämligen vanlig svensk borgerlig eller arbetarbakgrund. Al Ayad är av libanesisk härstamning.


Olika personligheter

Ofta är de bestämmande och föredrar att gå sin egen väg och är inte alltid mottagliga för råd och anvisningar från höger och vänster. En del har stor förmåga att charma sin omgivning, medan andra förefaller att vara av det mera buttra eller burdusa slaget. De sociala talangerna varierar alltså ganska mycket man och man emellan. De flesta av dem har också haft sina besvikelser och misstag men som Mats Qviberg säger, så bör man övervintra i motgången.

Ett starkt självförtroende förefaller dock att vara utmärkande för samtliga och det tror man ju gärna. Visst är det bra att också ha tur, men det räcker inte till.

Författaren har en enorm källförteckning på hela 65 sidor, av vilka de flesta dock gäller artiklar som skrivits om dessa företagsamma herrar. Samtliga kronmiljardärer finns också avbildade i boken. Den som är intresserad av att göra en finansiellt framgångsrik karriär har säkert många goda råd men även varningar att hämta i denna bok.