Aila Biström, Vain hetken viivyn.

Vinteridet lider mot sitt slut

I tre dagar har man ännu möjlighet att besöka tre konstnärers gemensamma utställning på galleri Fokus i Karis. Sedan är detta konstnärligt uttryckta vinteride över, men intrycken från drömlandskapen lever kvar.

I vinteride
Aila Biström, Guessod Guireh, Laura Salama.

Plats: Galleri Fokus, Karis.
Tid: Öppen ännu i dag kl. 11–18, i morgon kl. 11–17 och på lördag i samband med ett bokevenemang kl. 13–16.30.

Konstnärerna som ställer ut är Aila Biström, Laura Salama och Guessod Guireh.
Som så ofta är fallet med grupputställningar får man anledning att väga mångfald mot spretighet.

Laura Salamas fantasirika, medryckande verk är redan sinsemellan variationsrika vad gäller teknik, stil och motiv. Det är ändå hennes tavlor som, så gott det går, binder samman allting till en helhet. Verket Talviunilla (I vinteride) finns precis som några andra verk i två versioner, på olika ställen i galleriet och fungerar utmärkt som utgångspunkt.


Det flyktiga är genuint

Det sovs, det är varmt, skylten ”Väck oss i april” på huvudverken ger en touch av humor och kopplingen till Aila Biström drömlandskap fungerar ypperligt tematiskt.
Hennes akvareller med älvor, troll och hästar som motiv är behagliga och riktar sig till folk i alla åldrar även om de första associationerna lätt leder tanken till en yngre målgrupp.
Den livsbejakande stämningen övervinner känslan av förgänglighet som samtidigt – och nödvändigtvis – är närvarande.

Hon har ställt ut bilder med motiv från samma värld flera gånger förut, inte minst just här. Det är uppfriskande att se helt nya produktioner från samma källa.
– Med jämna mellanrum kommer de här bilderna bara till mig. Kanske härrör de ur min barndom, funderar Biström.
Det vore fint att se alla samlade någon gång.

Guessod Guirehs produktion finns det också mycket gott att orda om, men målningarna skulle komma mer till sin rätta i ett annat sammanhang; gärna en mer omfattande separatutställning. Egentligen bara de kvällsmörkblå verken, där han använt linosnitt, fyller en tydlig funktion just här.