Åse Hensbos moln "Kun odottaa, mitään ei tapahdu" välkomnar besökarna i farstukvisten. Foto: Karin Sandell

Kreativiteten lever vidare i Antskog

I Antskog fortsätter de fastbosatta och sommargästerna Matti Honkalas tradition med en sommarutställning på Folkets hus. Överraskande installationer och traditionella landskapsmålningar möter gediget hantverk.

Antskogs konstutställning
Åse Hensbo, Thomas Westerlund, Ulla Dönsberg, Milja och Klaus Nitovuori, Ulla-Maija Alanen, Kirsti Wilde, Päivi Alajuntti, Anne-Maria Björninen, Erika Kallasmaa, Joni Léman, Riiko Vormala, Hilkka Kuusinen, Matti Honkala

Plats: Folkets hus, Harabackavägen 30, Antskog.
Tid: 8–22.7, dagligen 12–16.

Redan vid dörren möts man av det första verket, Åse Hensbos hand i gips och silikon hälsar besökaren välkommen. Väl inne passerar man hennes svävande moln "Kun odottaa, mitään ei tapahdu" som ser ut att vara gjorda av gamla nattlinnen och spetsar. I den gamla biljettluckan knarrar och knattrar det från Päivi Alajunttis installation "Kuka siellä" som fortsätter på andra sidan med blinkande led-lampor.
– Vi är sammanlagt tretton konstnärer som ställer ut, både fastbosatta och sommarboende, säger Päivi Alajuntti som själv är bosatt i Antskog sedan många år tillbaka.

15-årig tradition

Den årliga sommarutställningen fick sin början 1997 när Matti Honkala ställde ut sina oljemålningar av landskap och byggnader i trakten i Folkets hus. Han dog ifjol och hann precis hålla sin sista utställning innan han avled. Nu hedras hans minne med ett nytt koncept, utställningen är nu hela byns gemensamma konstutställning. Hans målningar finns med också i år tack vare att byborna lånat ut sina verk. 
Utställningen består av installationer, skulpturer, keramik, fotografier, målningar och handarbeten.
Ulla-Maija Alanen som är sommarboende i Antskog ställer ut sina undervattenfotografier. Ljusets speglingar under vattnet och den ständiga rörelsen har fångats i en rad svartvita bilder. En serie visar hur näckrosen växer och vecklar ut sina blad.
– Jag trivs under vattnet. Jag är dansare i grunden och rörelse är viktigt för mig. I vattnet är allt ständigt i rörelse, och det är en utmaning att fotografera eftersom jag inte kan röra mig utan att påverka motivet, säger Ulla-Maija Alanen.
Anne-Maria Björninens serigrafier "Yhdessä kaksi" gör inte mycket väsen av sig, men fångar ändå min uppmärksamhet med sina hemlighetsfulla figurer i ansiktsmask. "Lampaat laitumella" är japanska träsnitt i akvarell som påminner mycket om grottmålningarna i Lascaux.
– När jag såg grottmålningarna blev jag så starkt påverkad av dem att jag började gråta, aldrig har jag blivit så berörd av konst tidigare, berättar hon.
Mitt framför scenen står Erika Kallasmaas installation "Metsä". Granar i faner har målats med griffelfärg och inbjuder speciellt de yngre besökarna att bidra med sin kreativitet. En burk med kritor och en fuktad svamp står redo. Här hänger också rödluvans kappa och väntar på att få ge sig ut på nya äventyr.  

Återbruk

Åse Hensbo har gjort plastpåsar i aluminium som visar nedbrytningen olika skeden. Verket "Ryhdistäydy!" kan ses som en uppmaning till ett mer hållbart och ekologiskt handlande.
Mitt framför salens stora fönster står Päivi Alajunttis installation "Uusi alku", en säng med en bädd av växande vete. Titeln – en ny början – ger verket en ännu vidare betydelse när hon berättar att sängen är en del av en gammal våningssäng. Här i ljuset från fönstret frodas växtligheten.
En ny början kan man också hoppas att Antskogs sommarutställning får i och med årets utställning. Den kan bli början på en tradition väl värd att bevara.