Hon är västnylänning i Australien

I vår serie Västnylänningar i värld'n träffar vi den här gången Mikaela Kevin som sedan sex år tillbaka bor i Cairns i nordöstra Australien tillsammans med sin sambo. Där jobbar hon som chef på en resebyrå.

Till Cairns kom Karisbon Mikaela Kevin efter att en dag sagt upp sig från sitt jobb på Helsingfors-Vanda-flygplats.

– Det var 2006. Jag var 23 och hade redan jobbat tre år heltid på SAS på Helsingfors-Vanda och tänkte att "det här kan inte vara allt..."

Australien har alltid varit ett resmål som lockat.
– Vädret, stränderna och surfkillarna har haft sin dragningskraft, säger Mikaela.
– När det visade sig att min kollega på SAS också hade drömmar om att åka hit så bestämde vi oss att åka tillsammans.
De sa båda upp sig från jobbet och fick ett ettårigt arbets- och turistvisum. Därefter använde de sig av sin sista personalrabatt och köpte en enkelbiljett till Kuala Lumpur.

– Planen var att komma hem efter 10 månader, men här är jag fortfarande!

Kärleken avgjorde

Orsaken till att Mikaela fortfarande är kvar är den gamla vanliga. Under en resa till Stora barriärrevet träffade hon "The One" på en segelbåt. Han var en i besättningen på båten.

– Det roligaste är att vi egentligen skulle åka med en annan båt, men den turen inhiberades. Om jag hade åkt med den hade jag nog inte varit här i dag. Vi bor i Cairns för att min sambo är sjökapten och eftersom vi har Stora barriärrevet här så finns det mycket jobb.
Någon kulturchock har Mikaela aldrig känt av, kanske för att samhället trots allt är ganska likt det finländska.
– Det svåraste är att vara så långt borta från familj och vänner. Annars kan jag inte riktigt säga att någonting har varit svårt. Folk här är otroligt snälla och hjälpsamma.

Finsk sommar året om

En klar skillnad mellan Australien och Finland är naturligtvis vädret.
– Det bästa är att dagstemperaturen aldrig går under 20 grader. Jag kan simma i havet varje dag.
Den andra sidan av myntet är däremot de långa avstånden.
– Distansen, inte bara till Finland, utan också till övriga delar av Australien är helt klart det sämsta. Allt ligger så långt bort eftersom landet är så stort. Det tar oss en och en halv timme att flyga till vår delstats huvudstad och nästa storstad ligger på en fyra timmars bilresa härifrån.

Mikaela Kevin beskriver sitt liv i Cairns som "ganska vanligt".
– Vi bor i en lägenhet precis utanför staden. Det betyder jobb på dagarna och häng med kompisarna på kvällarna. På helgerna åker vi ut till Stora barriärrevet och snorklar eller upp till regnskogen och tältar. På grund av klimatet är vi ute rätt så mycket. Det är lite som en finsk sommar, men året runt.

Vid jul kryper hemlängtan fram

– Jag älskar den tiden på året i Finland. Det kan låta konstigt, men ibland skulle jag göra vad som helst för att kunna sätta stövlar och jacka på och plumsa runt i -20 grader.
Också släkten i Finland lockar fram hemlängtan.

– När jag åkte hit var mina bröder 10 och 12 år. Nu tar den ena mopokort och den andra körkort.
 I oktober har Mikaela bott i Australien i sex år. Under den tiden har hon hälsat på i Finland tre gånger.

– Det låter som väldigt sällan, men vi tycker jättemycket om att resa med sambon och att komma hem är inte alltid detsamma som att åka på semester. Tyvärr får man bara fyra veckor betald semester här, då gäller det att välja noga.
I år kommer Mikaela och sambon till Finland över jul.

– Jag har redan beställt kyla och massor av snö, förlåt.
Var är förresten "hemma" ?

– Finland kommer alltid att vara hemma, men med tanke på att jag har bott här en längre tid av mitt vuxna liv än jag har gjort i Finland, så är nog hemma här i Australien.
Framtiden är öppen.

– Vi pratar ofta om att flytta närmare. Min sambo är nämligen från Skottland och vi får båda hemlängtan då och då. Om vi fick barn tror jag att vi skulle flytta hem. De sociala förmåner man får här är skrattretande i jämförelse med Finland. Men det är en svår fråga. Desto längre man bor på en plats desto svårare blir det att bryta upp och börja om igen.