/
Operan ska bli folklig igen
Raseborgs operaförening har sparat pengar i tre år. Nu är det äntligen dags för den första högklassiga tvåaktaren, Titus mildhet, i Karis.
Den 14 augusti klockan 18.30 kan operaföreningen för femte gången stoltsera med opera live i staden. Denna gång gäller det svenska Operafabrikens produktion Titus mildhet. Den vackra och spännande operan var den sista som Wolfgang Amadeus Mozart komponerade.
Föreningsaktiva, och själv operasångare, Eva Comét tror att Raseborg nu är redo för en första tvåaktare.
– Det här ska bli riktigt spännande. Det följer de tankar jag hade då jag började hämta operaproduktioner till Karis. Då sade många nej, finkulturen ska vara i Ekenäs. Men då vi första gången visade opera på Bio Pallas kom det 200 människor, säger Comét.
Opera på bio har varit ett lyckat koncept även på Bio Forum i Ekenäs.
- Roller/sångare: Tito – Jacob Wistrand, tenor, Sesto – Stina Schmidt, mezzosopran, Vitellia – Leena Malkki, sopran, Annio – Rebecca Fjällsby, mezzosopran, Servilia – Emma Frost, sopran, Publio – Tomas Öhman, basbaryton.
- Instrumentalister: Kapellmästare och piano: Johan Reis alt. Valeria Jonikic, violin 1 – Paul Slawik, violin 2 – Tove Karlsson, cello – Mariana Ottoson, klarinett – Daniel Smedberg.
- Regi: Niclas Fransson.
- Producent: Leena Malkki.
Vill sänka tröskeln
Det är inte ovanligt att opera associeras till elitens kultur. Men så har det inte alltid varit. Comét understryker att opera en gång i tiden var som en stor picnic-fest. Hennes vision är att göra operan mer folklig igen.
– Är man inte operafrälst är vägen lång till Helsingfors och det blir en ganska dyr resa. Det är mycket begärt att någon ska sätta ut mycket pengar på någonting man inte vet om man tycker om. Det här handlar om att människor får ta tillbaka sin konst.
Se först, döm sen
Hon har otaliga gånger talat med folk om opera och fått responsen "oj nej, de står där och ylar i timmar". Men då hon frågat om de har varit på opera svarar de nej.
Opera på folkliga arenor har alltid varit Cométs käpphäst. Hon vill sänka tröskeln på olika sätt. Ett första sätt är helt konkret att ordna opera i hemstaden. Ett andra är att använda en stor del av stödet från Svenska kulturfonden till att subventionera biljettpriset. Det ska inte vara oöverkomligt dyrt att gå på opera.
Lyx, men inte lycka
Raseborgs operaförening har sparat av understöd i tre år för detta ändamål. Tidigare har man bjudit på några egna mindre produktioner, vilket förstås är arbetsamt.
Operafabrikens version av Titus mildhet är förlagd till 1920-talets gyllene miljö, till en omgivning av guld och lyx, men med romerska inslag i scenografin.
Titus mildhet var den sista operan som Mozart komponerade och anses av många var ett av hans mästerverk.
Kärlek och mord
Själva handlingen är en mörk historia.
Titus, den romerske kejsaren, har ratat att ta prinsessan Vitellia som sin hustru, för att i stället föredra Servilia, trolovad till den romerske adelsmannen Annio.
Vitellia blir rasande och lyckas övertala hennes älskare, Sesto, att mörda dennes bäste vän kejsaren Titus.
Verket sjungs på originalspråket italienska med en berättare på svenska.