Gun Spring var med om att grunda Ekenässällskapet och rädda Villa Snäcksund och dra igång Bokkalaset i Ekenäs. Men förtjänstmedaljen får hon framför allt för sitt engagemang för barnkultur under åren som bibliotekarie. Foto: Johan Kvarnström

"Pappor borde läsa mer"

Unga läser dåligt för att de inte fått orden i tid. Det anser Gun Spring som i dag på svenska dagen föräras med Folktingets förtjänstmedalj för sin insats som barnbibliotekarie.

Bland årets fjorton folktingsmedaljörer är hon den enda västnylänningen.
– Jag var synnerligen överraskad då jag fick beskedet då jag inte gjort någonting på flera år, berättar Spring hemma i Ekenäs.

Hennes arbets- och kulturinsats gäller ändå ett ämne som är högaktuellt, nämligen barnläsning på svenska.  Att unga läser mindre och allt oftare har bristande kunskaper i att läsa och skriva har på sistone fått politiker, lärare, föräldrar, forskare och kulturaktörer att ringa i varningsklockorna.
– Jag har tänkt så mycket på det där den senaste tiden. Det är viktigt att vi alla inser hur viktigt det är att läsa, säger Spring.


Tekniken sekundär

Hon välkomnar ny teknik och utveckling, men tycker inte att det skall få gå ut över till exempel bokanskaffningar. Om man läser på läsplatta, dator eller tryckta böcker är inte heller det avgörande. Själv läser hon bland annat Västra Nyland och Hufvudstadsbladet som e-tidningar under somrarna.

Problemet är att samhället inte begriper att man inte kan använda datorer utan att läsa.
– Innan jag sluter ögonen skall jag ha en läsplatta. Men samhället begriper inte att man inte kan använda datorer utan att läsa. Datoriseringsprocessen fortsätter och man måste komma ihåg att läsandet är grunden för allting.

Under sina år som bibliotekarie var hon aktiv med flera projekt för att främja läsningen hos barn. Ett konkret resultat var att utlåningen ökade. I efterhand värdesätter hon ändå speciellt rutinarbetet.
– Det vanliga, dagliga arbetet är det viktigaste, som sagostunder och klassbesök. Projekt är bra för att man får pengar och till exempel kan skaffa fler böcker.


En kvart om dagen

Bland det viktigaste nu är att vuxna föregår med gott exempel och kommer ihåg att de är förebilder som barn och unga tar efter. Ett projekt som ständigt kunde eller borde vara aktuellt är En kvart om dagen. Det gick ut på att barn och föräldrar läste tillsammans minst femton minuter varje dag, och gärna mer.

Att föräldrarna faktiskt skulle vara med var en av de viktigaste sakerna. I dag rekommenderar hon att fler män tar upp en bok.
– Det vore hemskt viktigt att papporna skulle vara med och läsa. De är mer sällan med än mammorna. Vad man läser är inte så viktigt och det gör ingenting om man läser lite stakigt och långsamt. Det viktiga är att man har orden tillsammans, en gemensam stund med läsning.

Gun Spring har tidigare haft äran att motta bland annat Ekenäs stads kulturpris och Svenska folkskolans vänners pris för framstående folkbildargärning: Folkbildningsmedaljen.
Hon tilldelas Folktingets förtjänstmedalj vid svenska dagen-festen i Helsingfors stadshus i dag på eftermiddagen.

Folktingsmedaljen utdelas årligen för betydande personlig insats i arbetet för den svenskspråkiga befolkningen och den svenska kulturen i Finland.


Förtjänstmedalj i silver 2013:
Olav Jern (landskapsdirektör, Vasa), Ulla-Maj Wideroos (riksdagsledamot, Närpes).

Förtjänstmedalj 2013:
Michael Björklund (kock, Finström, Åland), Ingegerd Ekstrand (pensionerad chefredaktör, Helsingfors), Stig Engman (pensionär, Pargas), Ulla-Maija Forsberg (prorektor, Helsingfors),  Ann-Marie Ivars (professor emerita, Helsingfors), Benita Kavander (lektor, Vasa), Sinikka Marila (lektor, Joensuu), Ville Niinistö (miljöminister, Åbo), Anders Rusk (undervisningsråd, Esbo), Gun Spring (bibliotekarie emerita, Raseborg), Nils-Erik Ström (pensionär, Korsholm), Harry Swanljung (ämbetsverksdirektör, Vasa).