– Det har aldrig varit bråk på dansgalan. Det är alltid bra stämning och därför har det varit roligt att vara arrangör, säger Liljestrand. Foto: Johan Kvarnström

Dansgalan firar jubileum

Dansgalan i Ekenäs bollhall firar 20-årsjubileum på lördag. Dansfötterna har rört sig från spånskivor till gummimatta försedd med malet pannkaffe.

Det var Holger Wickström från Karis och Roger Liljestrand från Ekenäs som körde i gång projektet som fick en flygande start hösten 1993 med över 700 dansglada besökare.
– Holger som var en hejare på att bygga hade tänkt på det en längre tid, berättar Liljestrand som genom åren förblivit den som hållit i trådarna.
Det första året uppträdde orkestern Danstoppen (senare kallad Benex) från Borgå och Showdance från Kimito. Även en tredje orkester spelade, men Liljestrand minns inte om det var Busters eller Buffalo Bill.
En sak han däremot aldrig glömmer är hur mycket jobb det var att ställa i ordning allting de första åren. Scenen, 6 meter lång och 4 meter djup, byggdes upp i trä. Sedan rullades bollhallens täckmatta ut och ovanpå den lades tunga spånskivor som man byggde en ram runt.

Flera förändringar
Med åren har förberedelserna blivit smidigare. Det som då tog några dagar kräver i dag bara några timmar.
– Allt byggande tog flera dagar, ungefär fyra. Då Holgers snickarteam kom för att plocka ner allting efteråt fanns det jobb till tio på morgonen. Det var mycket jobb för fem timmar dans. På alla andra ställen fick man dansa direkt på golvet, men inte i Ekenäs där man tyckte golvet var för fint, och det är helt förståeligt, säger Liljestrand.
I dag heter evenemanget Raseborgs dansgala och bland besökarna finns folk från hela regionen, såväl svensk- som finskspråkiga.
– En positiv sak är att andelen besökare i åldersgruppen 20–30 har ökat de senaste åren, säger Liljestrand.

För i år har folk på gatan kommit fram och önskat lokala orkestrar och folket skall få vad de vill ha: Kjell-Åkez of Finland och Susann Sonntag's.

Läs mer om dansgalans historia i torsdagens tidning!