Målningen från 1907 heter Antti ritar i sanden.

Venny Soldan-Brofeldt firas i Hangö

Den här veckan fortsätter firandet av konstnären Venny Soldan-Brofeldt. I dag, onsdag, ordnas en skild fest till hennes ära. För närvarande pågår en utställning.

Konstnären Venny Soldan-Brofeldt föddes för 150 år sedan. Soldan-Brofeldt spenderade en del av sin tid i Tvärminne tillsammans med sin man Juhani Aho och deras två söner. 

Av den anledningen valde Tvärminne ungdoms- och hembygdsförening att redan i somras uppmärksamma jubileumsåret på olika sätt. Det sker i samarbete med Hangö stads kulturbyrå och Hangö stadsbibliotek.


Öppen utställning

På måndagen öppnade en informativ utställning på bibliotekets galleri i Hangö. Utställningen som är öppen under tiden 14.10–26.10 visar bland annat en uppsättning färgkopior av konstnären. Bland verken finns förutom harmoniska porträttbilder även ett antal vyer från Tvärminne. Hav och stränder står i fokus. Målningarna härstammar från en tidsperiod som sträcker sig ungefär mellan åren 1890-1940.

Den observanta kan säkert vad motiven beträffar, finna en likhet till ett motiv som även Helene Schjerfbeck avbildade. I Ekenäs museum har under en tid kunnat beskådas en något ovanlig målning av en ko. Även Venny avbildade gärna kor, vilket utställningen visar.

Utställningen kompletteras av ett antal tidningsurklipp, samt annan litteratur som förknippas med konstnären.

Under den tid som utställningen pågår visas även Peter von Baghs dokumentär Spånor som berättar om släkten Aho och den konstnärliga insats som vuxit fram i släkten. Dokumentären förevisas 15.10 kl. 18.30, 19.10 kl. 12.00 samt 22.10 kl. 13.00.


Helkväll med Venny

Onsdagen den 16 oktober kl. 18 ordnas det program i stadshusets festsal med temat En kväll med Venny. Då finns konsthistoriker Eija Olsson på plats för att berätta om Vennys liv och konst.

Monologen Rakkaudesta taiteeseen berättar om den bohemiska, modiga och fördomsfria Venny. Hennes kärlek till konsten förde henne ut i vida världen, via Sankt Petersburg till Paris. Hon besökte även länder som Spanien, Tunisien, Schweiz och Italien under en tid då kvinnan valde mellan karriär och familjeliv. 

Kvällen avslutas med ett samtal mellan Helene Schjerfbeck och Venny Soldan-Brofeldt i Anne Ingmans och Ami Aspelunds gestalter. Seminariet är tvåspråkigt.
För den som önskar få veta ännu mera, finns ytterligare en chans den 23 oktober kl. 18.30 att lyssna när Astrid Lindström berättar om Vennys liv i Tvärminne på biblioteket.