Samarbete. Då det är dags för konsert får musikinstitutets blåsorkester och slagverkare öva och uppträda tillsammans. Foto: Johan Kvarnström

Musikinstitutet Raseborg tar ut svängarna

Innan de mer traditionella och högtidliga jubileumskonserterna i november passar Musikinstitutet Raseborg på att ta ut svängarna ordentligt med Poppis.

Det rör sig om två identiska konserter med inriktning på svängig musik, Quincy Jones Soul Bossa Nova till Beatles och Bon Jovi.
"Det svänger!" är ledorden.

Konserternas grundstomme är musikinstitutets blåsorkester. Den uppträder under ledning av Pekka Lyytinen och med Nanne Vaihinen som sångsolist samt förstärkt med Janne Roukalas slagverkselever.
– Vi skall ha så stor bredd som möjligt, inte endast traditionellt program med klassisk musik, så denna gång blir det ett tema med mer svängig popmusik, säger idékläckaren Runar Erickson.

Han är föreståndare för Ekenäsenheten, men tillställningarna är ett sätt att skapa en gemenskap inom musikinstitutet vars verksamhetsområde omfattar Hangö, Raseborg och Ingå.
– Konserterna binder samman slagverkare från hela institutet. Det är bra att de märker att det finns betydligt fler involverade i ett och samma projekt, säger Erickson.
– Det blir alltid mycket samarbete när man då och då ordnar gemensamma konserter.


Solouppträdanden

Poppiskonserterna kryddas bland annat av att Ekenäsgrabbarna i The Unknown – bekanta från årets MGP-final – under ledning av Kristoffer Holmberg uppträder med tre låtar, bland annat deras egen låt Sommarns bris.

Dessutom blir det solouppträdanden av Alicia Jalava, sång och piano, och Emma Sundström, blockflöjt.

Det svänger först i Hangö, i Hagaparkskolans auditorium, den 25 oktober klockan 18. Dagen efter står Ekenäs i tur och musikinstitutet ordnar denna gång, vilket är aningen ovanligt för dem, en konsert på Karelia klockan 15.
– Det är en bättre konsertsal där vi får bättre ljud och ljus än i Snåresalen, säger Erickson.

Konserternas namn, Poppis, är inspirerade av inledningsstycket A Pop Piece av Juuso Wallin.
Poppiskonserterna passar bra in då det är jubileumsår. Hangö musikskola, Ekenäs stads musikskola och Karisnejdens musikskola slogs nämligen 1993 ihop till Musikläroanstalten Raseborg som en kort tid efter det fick namnet Musikinstitutet Raseborg.

Många 20-årsprojekt har redan genomförts under året och festligheterna kulminerar i slutet av november med jubileumsårets huvudkonserter.